Hoppa till huvudinnehållet

Säffleprojekt gav 32 nya företag och 110 nya jobb

Publicerad:
Projektet Företagsamma Säffle har gett 32 nya företag och 110 nya jobb konstaterar Bengt Larsson, landsbygdsrådgivare och Lars Pettersson, Företagarna.
Projektet Företagsamma Säffle har gett 32 nya företag och 110 nya jobb konstaterar Bengt Larsson, landsbygdsrådgivare och Lars Pettersson, Företagarna. Foto: Claes Österman

När projektet Företagsamma Säffle startade för två år sedan var målet att det skulle mynna ut i fem nya företag. Målet överträffades med råge. Det blev 32 nya företag och 110 nya arbetstillfällen.

Projektledaren Bengt Larsson, landsbygdsrådgivare och företagsrådgivare i Säffle kommun, är mer än nöjd då han summerar projektet.

– Det är väldigt roligt när bra idéer mynnar ut i så mycket konkret. För mig personligen är det särskilt roligt eftersom detta är mitt sista uppdrag innan jag vid månadsskiftet går i pension, säger han.

Lars kom med idén

Det var entreprenören Lars Pettersson, ordförande i Företagarna Säffle, som för några år sedan lanserade idén om Företagsamma Säffle.

– Det handlade om att hjälpa igång de som ville starta nya företag. Jag vet av egen erfarenhet att man då kan stöta på många problem och gå i många fällor och min tanke var att skapa en grupp med företagare som kunde fungera som mentorer och ledsagare. Kommunen nappade på idén och till slut fick vi också med Leader som finansiär, berättar han.

För två år sedan sjösattes projektet Företagsamma Säffle med målsättningen att det skulle mynna ut i 20 bärkraftiga affärsidéer och ge fem nya livskraftiga företag.

– Jag tyckte själv att fem var ett ganska lågt mål men att det skulle ge 32 nya företag kunde jag inte drömma om. Och att det i sin tur skulle ge 110 personer sysselsättning är ju fantastiskt, säger Bengt Larsson.

Bra företagsklimat

Inom projektramen har man arbetat med breda möten på olika platser i kommunen, man har skapat en tillväxtgrupp med bred erfarenhet och kompetens och man har byggt upp ett mentorskap. Allt för att utnyttja all den erfarenhet och kompetens som redan finns i kommunen.

– Vi har ett väldigt bra företagsklimat i Säffle och en företagaranda som innebär stora möjligheter när det gäller att göra Säffle till en attraktiv kommun. 2010 rankades Säffles företagsklimat på 188:e plats i landet av Svenskt Näringsliv. I höstas rankades vi 46:a så det har verkligen hänt saker, säger Bengt Larsson.

Inom projektet har man bollat affärsidéer, diskuterat affärs-och marknadsplaner, pratat om budget, entreprenörskap, tillväxt, hur man startar eller överlåter företag. Det samhällsekonomiska kretsloppet har gått som en röd tråd genom projektet.

Hoppas på fortsättning

När Företagsamma Säffles två första verksamhetsår nu summeras, hoppas Lars Pettersson att projektet får någon form av fortsättning.

– Jag tycker att modellen är väldigt bra och absolut något att gå vidare med. Det handlar om att utnyttja den kompetens och erfarenhet som finns bland våra företagare och de resurser som kommunen har i näringslivsenheten, säger Lars Pettersson.

Artikeltaggar

ArbeteBengt LarssonFöretagarna SäffleNäringslivNyheterSäffleSvenskt Näringsliv

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.