Under 2019 såldes 7067 biobiljetter på Sagabiografen i Säffle. ST har listan över de mest sedda filmerna.
Sagabiografen i Säffle drivs av kommunen sedan slutet av februari 2018. Första året hade man drygt 5600 besökare och under 2019 har antalet ökat till drygt 7000.
Förutom de vanliga filmvisningarna ingår även besökarna i samband med skolbio, Säffle Filmstudios visningar och operaföreställningarna som sänds live.
Helena Karlsson Karlsson, verksamhetsutvecklare på Sagabiografen, gläds åt att bions besökare har blivit fler, och hoppas att den utvecklingen håller i sig.
– Vi ser att det finns behov av bio i en liten stad och de flesta småorter vänar mycket om sina biografer. Det är ett lätt sätt att ta till sig kultur och det innebär också trygghet att en verksamhet är öppen på kvällen i en ort.
Den film som lockade flest besökare till Sagabiografen förra året var inte oväntat dundersuccén "Frost 2". På andraplats kommer den svenska filmen "Britt-Marie var här" och trea var "Starwars - Rise of Skywalker".
Vilken typ av filmer brukar gå bäst i Säffle?
– Generellt är det många som vill gå på barnfilmer, och svenska dramakomedier brukar också locka många. Sedan finns det ju "filmnördar" som aldrig skulle missa en Star Wars-premiär till exempel, säger Helena Karlsson.
Men i Sagabiografens uppdrag ingår också att visa lite smalare filmer.
– Det handlar om att tillföra kultur för alla.
Hur går det till när ni väljer vilka filmer som ska visas?
– Det är många som hör av sig med önskemål och vi tar till oss alla synpunkter. Sedan har vi blivit som en fokusgrupp kring bion där många är med och tycker och tänker om utbudet. Vi ställer ofta frågan till Ungdomens hus vilka filmer unga vill se och diskuterar med Säffle Filmstudio så att vi inte bokar samma filmer. En grundläggande tanke är att vi ska visa varje film två gånger, och märker vi att efterfrågan är stor så fyller vi på med fler visningar. Vi har märkt att det inte är så noga att gå just på premiären. Filmen "En del av mitt hjärta" till exempel har vi fått många frågor om den här veckan, så den kommer vi att visa igen på alla hjärtans dag.
Kommunen har fått ett statligt bidrag för att köpa ett biljettsystem som gör att besökarna kommer kunna boka och köpa biljetter via internet. Det kommer att tas i bruk i vår. I samband med det kommer det att bli numrerade biljetter, inte fri placering i biografen som idag.
Under våren kommer man även att byta bioduk.
– Den har nog hängt där i mer än 20 år och har lite skador.
Hur stort är intresset för operaföreställningarna?
– Det ökar hela tiden stadigt med några personer. Där får vi också mycket tips om vad vi ska visa. I snitt kommer 40 personer per föreställning.
Bion i Säffle har inte tillräckligt många besökare för att bära sig ekonomiskt, men man håller sig inom de budgetramar som satts, enligt Helena Karlsson.
– Mitt personliga önsketänk vore att nå upp till ett besök om året per Säfflebo, vilket vore ungefär 15000 besökare.
Det skulle betyda att antalet besökare behöver bli lite mer än dubbelt så många.
Av priset för en såld biobiljett går en stor del av inkomsten bort. 25 procent utgörs av moms och mellan 30-70 procent får kommunen betala i rättighetskostnader.