Hoppa till huvudinnehållet

Dömdes för att ha orsakat brand i kök

Publicerad:
Reporter Claes Österman
Claes Österman
claes.osterman@saffletidningen.se
En bortglömd kastrull orsakade branden i köket som kvinnan nu döms för.
En bortglömd kastrull orsakade branden i köket som kvinnan nu döms för. Foto: Kent Skibstad

En kvinna från Säffle har blivit dömd för allmänfarlig vårdslöshet sedan hon orsakat en brand i sin bostad. Kvinnan, som är hörselskadad, hörde aldrig när brandvarnarens larm utlöstes.

Händelsen inträffade i en villa i Säffle förra året. Den hörselskadade kvinnan skulle baka och satte på en kastrull på spisen för att smälta smör.

Då ringde telefonen. Det visade sig vara ett viktigt samtal och kvinnan glömde smöret i kastrullen.

Kvinnan hörde inte heller när brandvarnaren tjöt. Hennes hörselskada gör nämligen att hon använder hörlurar då hon talar i telefon och hon trodde att det var hörlurarna som pep.

Det var först när hennes man kom nedrusande från andra våning som hon förstod hon vad som hänt. Då hade det börjat brinna och elden hade spridit sig upp till fläktkåpan.

Släckte elden själva

Paret larmade SOS men hann själva släcka elden innan brandkåren kom. Räddningstjänsten kontrollerade fläktkanalen med värmekamera, hittade ingenting och överlämnade därför bevakningen till paret.

Kvinnan åtalades för allmänfarlig vårdslöshet. Hon nekade till brott och menade att branden inte kunnat spridas vidare då närmaste granne bor 30 meter bort.

Men Värmlands tingsrätt tycker annorlunda och skriver i domen att kvinnan "av oaktsamhet orsakat en brand i den egna bostaden" och att det "inneburit en konkret fara för i vart fall hennes make". Tingsrätten menade att hon kan därför inte kan undgå ansvar.

Kvinnan dömdes till dagsböter på sammanlagt 4 800 kronor.

Artikeltaggar

Allmänfarlig vårdslöshetBrott & blåljusSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.