Hoppa till huvudinnehållet

Nicaraguansk bondemässa framförs i kyrkan

Publicerad:
Kyrkomusikern Ulla Olsson kommer att leda musikerna och kyrkokörerna som tillsammans framför mässan.
Kyrkomusikern Ulla Olsson kommer att leda musikerna och kyrkokörerna som tillsammans framför mässan.

Misa Campesina Nicaragüense - den nicaraguanska bondemässan, framförs i Svanskogs och Långseruds kyrkor på söndag.

Carlos Meya Godoy betraktas som en av Centralamerikas främste poeter och kompositörer. Bondemässan skrev han i nära samarbete med bönder och lantarbetare under åren 1975 och 1975. Mässan förbjöds redan 1975 av Somoza-diktaturen och den etablerade kyrkan. Den spelade då en viktig roll i befrielsekampen i Nicaragua.

De sprakande texterna och den medryckande rytmiska musiken, sprungen ur den inhemska folkmusiken, uttrycker ett hopp om att förändring är möjlig och kan därför genom att framföras, uttrycka en djup solidaritet med alla folkgrupper som även idag lever under förtryckande regimer. Detta gör att mässan ständigt är aktuell.

Svanskogs och Långseruds kyrkokörer framför mässan tillsammans med Christina Höglund, dragspel, Martin Hulten, gitarr, och Robert Henriksson, kontrabas, under ledning av Ulla Olsson, vikarierande kyrkomusiker.

Mikael Jonsson, församlingspräst, och Lennart Strandlund, präst och tidigare missionär i Latinamerika, medverkar.

Artikeltaggar

Långseruds kyrkaMusikNöje/KulturSvanskogs kyrka

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.