Hoppa till huvudinnehållet

Goop kör stor hemmafavorit i Prix d'Amerique: "Han har chans, det har han"

Publicerad:
Björn Goop, arkvibild
Björn Goop, arkvibild Foto: MA

För första gången på 30 år finns ingen svenskfödd häst med i franska storloppet Prix d’Amerique.

De svenska tränarna Stefan Melander och Daniel Redén startar Milligan’s School och Propulsion, men båda är födda i USA. Där finns också Halmstadstränaren Jerry Riordan med Italienfödde Ringostarr Treb. Trion nämns inte bland de heta segerkandidaterna i loppet som fyller 100 år.

Störst möjlighet till blågula framgångar under söndagen har Björn Goop som kör en av de stora hemmafavoriterna – Face Time Bourbon.

Femåringen har vunnit 18 av 21 lopp och utklassade allt motstånd i Europaderbyt i Helsingfors i november i fjol.

– Han är junior och möter seniorerna för första gången, och det är så klart jättetufft. Han kanske egentligen skulle ha behövt ett år till på sig men han är så talangfull och så tidig att man vill prova mot de tuffaste. Han har chans, det har han, men det kommer vara tufft. Det är ju årets lopp, årets drabbning, och det klart att det är superspännande, säger Goop till ATG.

Face Time Bourbon med sin tränare Sébastien Guarato.
Face Time Bourbon med sin tränare Sébastien Guarato. Foto: Lars Jakobsson TR Bild
På jakt efter en ny seger i världens tuffaste lopp

Har tre segerkandidater

Face Time Bourbon tränas av Sebastien Guarato som har ytterligare tre hästar med i Prix d’Amerique: Bold Eagle, Billie de Montfort och Valko Jenilat.

Jean Michel Bazire har tre starka segerkandidater: Belina Josselyn, Looking Superb och Davidson du Pont. De var etta, tvåa och fyra i Prix d’Amerique i fjol. Det var bara svenske Readly Express som kunde slå sig mellan Bazires supertrio med en tredjeplats.

– Samtliga tre hästar har toppform. Jag var mycket nöjd med Belina Josselyn som ju vann Prix de Belgique för två veckor sedan. I samma lopp spurtade Davidson du Pont väldigt bra och Looking Superb kördes bara defensivt. Det är små detaljer som kommer att avgöra i årets Prix d’Amerique, jag tror att vinnaren kan komma från mitt stall, säger Frankrikes framgångsrikaste tränare och kusk de senaste 15 åren.

Jean Michel Bazire efter att ha vunnit Grand Prix d'Amerique 2019 med hästen Belina Josselyn 2019. Arkivbild.
Jean Michel Bazire efter att ha vunnit Grand Prix d'Amerique 2019 med hästen Belina Josselyn 2019. Arkivbild. Foto: Michel Euler

"Tror på Davidson"

Jean-Francois Meyer, journalist på facktidningen Paris-Turf, är dock rätt säker på vem som vinner.

– Jag tror på Davidson du Pont. Bazire har haft siktet inställt på Prix d’Amerique ända sedan fjärdeplatsen i fjol. Han kommer att tävla barfota igen på söndag och då blir hästen ännu bättre.

Propulsion har placeringarna 3-4-5 i Prix d’Amerique. Nu gör tränare Daniel Redén och kusken Örjan Kihlström ett sista försök att vinna världens tuffaste travlopp med nioåringen.

Fem svenskfödda hästar har vunnit Prix d’Amerique: Readly Express (2018), Maharajah (2014), Gigant Neo (2006), Ina Scot (1995) och Queen L (1993).

Stig Lindmark/TT

Artikeltaggar

Björn GoopÖrjan KihlströmPrix d'AmeriqueTrav

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.