Hoppa till huvudinnehållet

Värmländsk legendar hedras med gata i Marseille

Publicerad:
Gunnar "Säffle" Andersson var fotbollsproffs i Olympique Marseille mellan 1950 och 1958. Nu hedrar staden honom med en gata.
Gunnar "Säffle" Andersson var fotbollsproffs i Olympique Marseille mellan 1950 och 1958. Nu hedrar staden honom med en gata. Foto: TT

Gunnar "Säffle" Anderssons legend lever vidare i Marseille.

Nu står det klart den kommer att leva för evigt.

Stadsfullmäktige i Marseille tagit beslut om att uppkalla en av gatorna utanför Olympique de Marseilles klassiska arena Stade Velodrome efter den värmländske skyttekungen.

Gatan kommer att få namnet Esplanade Gunnar Andersson.

Säffle-Gunnar är den störste målgöraren i Olympique Marseilles historia. Mellan 1950 och 1958 gjorde Andersson inte mindre än 194 mål på 220 matcher.

Bara Zlatan bättre

Gunnar Andersson föddes i Arvika 1928, men växte upp i Säffle. Han fick sitt genombrott i IFK Åmål och fick här sitt smeknamn, ett smeknamn som hängde med honom resten av karriären.

Han gjorde en kort sejour i IFK Göteborg och Köpenhamns BK innan franska storklubben Olympique Marseille fick upp ögonen för honom. Här gjorde centerforwarden stor succé under nio säsonger. Säsongen 1952/1953 gjorde han 35 mål, ett rekord i franska ligan som stod sig ända fram till 2016 – då en viss Zlatan Ibrahimovic överträffade honom.

Dog 41 år gammal

När Olympique Marseille fyllde 100 år var det Gunnar Andersson som prydde jubileumstidskriftens förstasida.

Säffle-Gunnar togs aldrig ut i det svenska landslaget. Han blev så småningom fransk medborgare och spelade matcher för det franska B-landslaget.

Vid sidan av fotbollen uppmärksammades Andersson ofta av fransk press för sitt utsvävande privatliv. Efter karriären gick det snabbt utför. Han avled endast 41 år gammal, utfattig och alkoholiserad.

2009 invaldes Gunnar Andersson som nummer 31 i Svenska Fotbollförbundets Hall of fame.

Artikeltaggar

FotbollOlympique de Marseille

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.