Hoppa till huvudinnehållet

Samarbete ska höja räddningstjänstens beredskap

Publicerad:
Räddningschefen Mattias Larsson besökte kommunfullmäktige för att berätta om det nya samverkansavtalet.
Räddningschefen Mattias Larsson besökte kommunfullmäktige för att berätta om det nya samverkansavtalet. Foto: Denny Jansson

Säffle ska ingå i Räddningsregion Bergslagen som är ett samarbete mellan kommuner i Värmland, norra Dalsland, Örebro, Dalarna samt en del av Västmanland. Syftet med samarbetet är att stärka räddningstjänstens förmåga att leda omfattande räddningsinsatser. Kommunfullmäktige i Säffle beslutade i måndags att även Säffle ska ingå i samarbetet.

Mattias Larsson, räddningschef i Säffle, Arvika och Eda, besökte kommunfullmäktiges möte för att ge information om det nya samarbetet. Han berättade om bakgrunden till varför Räddningsregion Bergslagen behövs.

– Alla räddningstjänster i Värmland och i området kring oss har egna erfarenheter av när vår förmåga att leda stora insatser inte räcker till, när vi inte har klarat av att bygga en tillräckligt kraftfull ledningsorganisation. Vi har kommit långt i samverkan, vi har förmågan att samla ihop ett ganska stort antal räddningsresurser så det är ofta inte där vi brister. Vi måste kunna bygga en ledningsorganisation som gör de här resurserna rättvisa, säger han.

Ledningscentral

Mattias Larsson berättar även att det ser ut som att det längre fram ska bli krav i lagstiftningen att varje kommun ska vara ansluten till en ständigt bemannad ledningscentral.

– Vi ska inte vänta in att den lagstiftningen tvingar in oss i något utan vi ska ta initiativ nu och göra det som är bäst för Säffle. Och det som är bäst för Säffle är Räddningsregion Bergslagen, säger han.

Över länsgränserna

Mattias Larsson tror på samarbete över länsgränserna. Han uppger att det inte händer tillräckligt mycket i Värmland för att man ska ha tillräckligt mycket att göra. Han berättar också att man heller inte skulle kunna bygga upp den kompetens som krävs eller kunna lösa bemanningen då brandbefälen behövs på sina respektive stationer. Det skulle heller inte bli tillräckligt kostnadseffektivt.

Tanken är att Räddningsregion Bergslagen ska omfattas av 22 kommuner och totalt ungefär 110 brandstationer.

Trygg organisation

Kommunstyrelsens ordförande Dag Rogne (C) yrkade bifall till förslaget om att Säffle kommun ska ingå i Räddningsregion Bergslagen.

– Det känns väldigt tryggt att ha den här organisationen. Jag tycker att det ger en högre trygghet och är resurseffektivt, sade han på måndagens möte.

Kommunfullmäktige sade ja till att ingå i Räddningsregion Bergslagen under förutsättning att minst 695 000 människor ingår i organisationen.

Artikeltaggar

KommunfullmäktigeMattias LarssonPolitikRäddningstjänsten

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.