Hoppa till huvudinnehållet

Kommer ni ihåg Säffles alla kiosker?

Publicerad:
Kiosken på Stortorget byggdes 1967 och fanns kvar i ett 25-tal år. Bilden togs 1987 några år före rivningen. På gaveln mot norr låg bland annat Åslunds korvkiosk.
Kiosken på Stortorget byggdes 1967 och fanns kvar i ett 25-tal år. Bilden togs 1987 några år före rivningen. På gaveln mot norr låg bland annat Åslunds korvkiosk. Foto: S-E Dahlström

Har ni funderat över vad som hände med alla kioskerna? De var många och de fanns både i centrum och i ytterområdena. De var välfyllda med tidningar, tidskrifter, godis, frukt och tobak. Det var en blandad doft från allt detta som mötte kunden när luckan öppnades.

Och dessutom fanns det korvkiosker, en del med egna specialiteter som den smått klassiska ”Annelundaren”.

Korvkioskerna kan väl sägas ha fått lämna plats för nutidens hamburgerrestauranger och grillkök där man kan sitta inne i värmen och äta sin korv eller hamburgare, men det är inte riktigt samma sak som när man fick en korv med bröd i handen eller - om kassan inte tillät en sådan utsvävning – en korv i papper.

På torget köpte man korv hos fru Åslund och ungefär där ICA Nära finns nu kunde man köpa korv hos Bernhard Bergman. På Kanaltorget fanns tidigt Centralgrillen som i många år drevs av Bertil Andersson och dessförinnan av hans föräldrar. De hade i sin tur tagit över efter en korvhandlare som hette Wettese. Det finns en lång korvhistorik fram till dagens Sibylla när det gäller Kanaltorget.

Också var det detta med ”Annelundaren”. Den korvkiosken låg vid Annelundsvägen ungefär mitt emot Annelunds skola. Makarna Mona och Stig Jacobsson tog över kiosken på 1970-talet och ”uppfann” den speciella röra som kompletterade hamburgaren med oslagbart resultat om man får tro de som minns.

Kiosken fanns kvar till 1998 då en brand omöjliggjorde fortsättning.

På sin tid välkända kiosker

Går man tillbaka till 1950- och 1960-talen så fanns det gott om kiosker i Säffle. Centralkiosken fanns i samma hus som Taxi i korsningen Kungsgatan – Västra Storgatan. I folkmun kallades den aldrig annat än Taxikiosken. Den var en naturlig hållplats när man var på väg till en matiné på Saga och behövde en påse godis till filmen.

I korsningen Västra Storgatan – Kungsgatan låg Centralkiosken – eller Taxikiosken som den allmänt kallades. Taxi disponerade högra delen av byggnaden, som tillkom på 1950-talet, och kiosken den vänstra.
I korsningen Västra Storgatan – Kungsgatan låg Centralkiosken – eller Taxikiosken som den allmänt kallades. Taxi disponerade högra delen av byggnaden, som tillkom på 1950-talet, och kiosken den vänstra.

Det fanns en föregångare som också hette Centralkiosken. Den låg mitt emot Saga och revs när det skulle byggas stadshus.

Vid infarten till Sveavägen från Karlstadsvägen låg Allékiosken, sannolikt döpt efter Stenhusallén. Den drevs av Elly Engstrand, som flyttade sin kiosk närmare Furuskogsparken när kvarteret Vallen skulle byggas och tomten behövdes.

När kvarteret Vallen byggdes på 1950-talet låg Allékiosken där det sydligaste huset senare byggdes. På bilden kan man se kiosken mellan en större jordhög och den vita förrådsbyggnaden.
När kvarteret Vallen byggdes på 1950-talet låg Allékiosken där det sydligaste huset senare byggdes. På bilden kan man se kiosken mellan en större jordhög och den vita förrådsbyggnaden.

Allékiosken finns kvar, men skiljer sig mycket från den ursprungliga kioskbyggnaden.

Vid Järnvägsgatan, nära stationen, låg Järnvägskiosken – eller Pressbyrån som var det korrekta namnet. Den ändrade med tiden karaktär och blev på 1990-talet mer ett grillkök. Nu är den sedan länge borta.

Torgkiosk under 25 år

En kiosk som de flesta äldre Säfflebor minns är Torgkiosken. Den låg på Stortorget mitt emot Holgers konditori. I samma byggnad fanns Åslunds korvkiosk. Då var det inte gågata där utan trafiken passerade och parkeringsplatser fanns utanför kiosken och på torgets norra del. Våren 1967 kom kioskbyggnaden på plats. Den revs ungefär ett kvarts sekel senare. Någon ny kiosk på torget blev det aldrig.

På torgets norra del, nära Klagomuren, låg Harris Graméns kiosk där man kunde köpa tidningar och tidskrifter, men också pocketböcker.
På torgets norra del, nära Klagomuren, låg Harris Graméns kiosk där man kunde köpa tidningar och tidskrifter, men också pocketböcker.

Längre tillbaka i tiden, närmare bestämt 1950-talet, fanns en betydligt mindre kiosk på torget. Där sålde Harris Gramén tidningar, tidskrifter och pocketböcker. Kiosken var liten, men sortimentet var stort.

Böcker fanns också i Dagmar Bönströms Boklåda vid Billerudsgatan. Den kiosken byggdes redan 1944 och förutom kioskrörelse drev hon där också Värmlands första privata bokutlåningsrörelse med cirka 1 500 böcker.

När hållplatsen för bussar flyttades till en ny busstation på Nytorget blev det också en kiosk i byggnaden förutom väntsal. Bilden är sannolikt från 1960-talet.
När hållplatsen för bussar flyttades till en ny busstation på Nytorget blev det också en kiosk i byggnaden förutom väntsal. Bilden är sannolikt från 1960-talet.

En annan välkänd kiosk låg i dåvarande busstationen på Nytorgets norra del. Förutom kiosken, som länge tillhörde Pressbyrån, fanns en väntsal för bussresande och på baksidan offentliga toaletter. Denna kiosk hade en trogen kundkrets bland Sundsborgsskolans och dessförinnan samrealskolans elever. Man hann ju till och med dit på en tiominutersrast. Sedan länge är emellertid såväl busstation som kiosk borta.

Många mindre kiosker

Att räkna upp alla kiosker som fanns i Säffle utan att glömma några lär inte vara möjligt. De var som sagt många och fanns även där man inte väntade sig att hitta en sådan. Som till exempel vid Linnévägen i Sundstorp där det öppnades en kiosk nära den då nya villabebyggelsen.

Vid Fabriksgatan, inte långt från Kungsgatan, ligger en byggnad som en gång var Ackes kiosk. Acke var Carl-Axel Janson, som drev Shellmacken strax intill. Kioskbyggnaden står kvar, delsvis dold av en häck, men det är länge sedan den användes som kiosk.
Vid Fabriksgatan, inte långt från Kungsgatan, ligger en byggnad som en gång var Ackes kiosk. Acke var Carl-Axel Janson, som drev Shellmacken strax intill. Kioskbyggnaden står kvar, delsvis dold av en häck, men det är länge sedan den användes som kiosk. Foto: S-E Dahlström

En kiosk låg vid Näsvägen en bit norr om Björkbacken och en annan hittade man vid Södra Rolfserudsvägen. Ackes kiosk – den kallades så – låg strax intill Shell-macken som drevs av Car-Axel ”Acke” Janson. Kioskbyggnaden står fortfarande kvar bakom en häck, men det är länge sedan den fungerade som kiosk.

I gamla busscentralen låg en av de äldre kioskerna i Säffle. Många av kunderna var säkert personer som väntade på en buss. Busscentralen låg mitt emot nuvarande ICA Nära där det nu är en outnyttjad tomt.
I gamla busscentralen låg en av de äldre kioskerna i Säffle. Många av kunderna var säkert personer som väntade på en buss. Busscentralen låg mitt emot nuvarande ICA Nära där det nu är en outnyttjad tomt.

Ytterligare en välsorterad kiosk låg vid Bryggerigatan ungefär mitt emot den västligaste infarten till ICA-parkeringen. Om den hade ett officiellt namn är obekant, men bland eleverna på Östra skolan – numera Tingvallaskolan – kallades den på 1950-talet för skolkiosken. Gissningsvis var det för att det var dit man sprang på längre raster, kanske för att köpa Rekord-Magasinet eller tablettasken Alfa, som förutom mindre välsmakande pastiller även innehöll en samlarbild på fotbolls- eller ishockeyspelare.

Kiosk med olika adresser

Men åter till Annelund. Där fanns inte bara korvkiosk. Det fanns en kiosk vid Fristad och den flyttades 1951 till Svingen. Också var det Annelundskiosken, som lär ha haft sin placering på flera olika ställen, dock alltid i anslutning till Annelundsvägen. Den hade flera ägare, men äldre Annelundsbor pratar gärna om Majas kiosk. Maja och Herbert Olsson var de sista i raden av ägare. Kiosken revs 1998, men hade då stått outnyttjad några år.

Ytterligare en kiosk kan nämnas. Den bör ha legat ungefär där McDonalds finns nu. För ett halvt sekel sedan gick ju Kilavägen rakt över det område där Coop finns i dag. Strax innan man kom till järnvägsövergången låg kiosken.

Vid Järnvägsgatan nära stationen låg järnvägskiosken. Länge var det Pressbyråns kiosk med stort sortiment av tidningar. Mot slutet av 1900-talet blev det mer inriktning mot gatukök. Det hade funnits en kiosk på platsen i cirka 80 år när den revs i början av 2000-talet.
Vid Järnvägsgatan nära stationen låg järnvägskiosken. Länge var det Pressbyråns kiosk med stort sortiment av tidningar. Mot slutet av 1900-talet blev det mer inriktning mot gatukök. Det hade funnits en kiosk på platsen i cirka 80 år när den revs i början av 2000-talet. Foto: S-E Dahlström

Som sagt, det lär ha funnits ännu fler kiosker, men inte många överlevde millennieskiftet, åtminstone inte som tidnings-, godis och tobakskiosker. Sortimentet finns nu främst i livsmedelsaffärer. Men visst kan man sakna kioskerna.

Artikeltaggar

lokalhistoriaNöje/KulturSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.