Förskoleklassen i Värmlandsbro skola har haft besök av Susanne Ödqvist, som berättade för barnen om sin bok ’’Linnea berättar’’.
Boken handlar om Linneas kompis Lisa som har adhd. På ett lättsamt sätt förklarar den vad adhd är och hur det är att leva med diagnosen - att ha myror i brallan, eller som en av eleverna uttryckte det "få ett stick av en geting".
Många frågor
Barnen ställde många frågor och var nyfikna på diagnosen. Det pratades om ouppmärksamhet, att inte kunna vänta på sin tur, att prata i munnen på varandra, glömma bort saker. Det pratades också om koncentration, att varje ljud och synintryck kan vara jobbigt och hur man blir trött i hjärnan, samt om hyperaktivitet. Man behöver kanske springa ut och springa ett par varv runt skolan, eller gå undan och vila i ett tyst rum.
Susanne förklarade även lite om vad som händer i hjärnan vid adhd och det tyckte barnen var spännande.
Förståelse viktigt
Att få prata, fråga och ta del av vårt oliktänkande är ett sätt att skapa förståelse för varandra och ett bra sätt att förebygga mobbing. Relationsarbete är en viktig del i skolans värdegrundsarbete, menar Susanne, som i dagarna kommer att ge ut boken "Vi som inte syns". Boken handlar om mobbning och ett flertal elever som själva blivit mobbade berättar om sina upplevelser och känslor.
Beatrice Nyman