Hoppa till huvudinnehållet

Gran Canarias flygplats öppen igen

Publicerad:
Ett kontrolltorn på den sandstormsdrabbade flygplatsen på Gran Canaria.
Ett kontrolltorn på den sandstormsdrabbade flygplatsen på Gran Canaria. Foto: Borja Suarez/Reuters/TT

Flygplatsen är öppen efter sandstormen på Gran Canaria, men ännu har inte svenskarna på ön kunnat åka hem. Flera hundra svenska resenärer väntar på hemresa.

Las Palmas flygplats på Gran Canaria öppnade åter strax efter midnatt, natten mot måndag, det meddelade den spanska flygplatsoperatören Aena på Twitter.

Flygplatsen stängdes i lördags sedan en sandstorm lamslagit flygtrafiken och öppnades en kort stund på söndagen, innan den tvingades stänga igen.

– Våra 392 passagerare åker hem i dag. De lyfter vid 13.30, efter att planet har kontrollerats efter stormen, säger Fredrik Henriksson, presstalesperson på researrangören Ving, till TT på måndagsmorgonen.

Resenärer utspridda

Även researrangören TUI har resenärer som drabbats. Cirka 500 resenärer befinner sig på Las Palmas och väntar på att komma hem, berättar Adelina Dankova, presstalesperson på TUI. Planen med resenärer på väg till Kanarieöarna har inte kunnat landa i Las Palmas, och därmed har de som är på hemväg inte kunnat hämtas upp. De som befinner sig på Kanarieöarna blir kvar, och de som är på väg dit finns nu utspridda på olika platser.

– Vi har nu, vid sextiden på måndagsmorgonen, 160 resenärer i Sevilla, 140 passagerare i Lissabon och 190 som först fick åka till Faro i Portugal och sedan tillbaka till Stockholm. Men vi jobbar på en lösning, säger Adelina Dankova.

Tusentals drabbade

Enligt nyhetssajten Canarias7 är mellan 12 000 och 14 000 resenärer drabbade. Flera hundra av dem är svenskar, som skulle ha rest hem med Ving, SAS, Norwegian och TUI. TT söker även SAS och Norwegian.

Totalt har 822 flighter påverkats av stängningen och Aena uppmanar resenärer att kontakta sina respektive flygbolag för information om avgångar. SAS meddelade på söndagen att deras flyg till Stockholm, Oslo, Kristiansand, Göteborg och Köpenhamn avgår tidigast under måndagsmorgonen.

Flygplatsen på Teneriffa är fortsatt stängd.

Artikeltaggar

Brott & blåljusGran CanariaNorwegianSASSemesterTUIVing

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.