Hoppa till huvudinnehållet

Ninjor på språng

Publicerad:

När snön lyser med sin frånvaro, kanske man får tillbringa sportlovet med inomhusträning. Under veckan arrangerar Rörelsesatsning i skolan och RF – SISU, representerat av Jörgen Nordmarker, "ninjaträning" i Tegnérhallen. Syftet: att upptäcka glädjen i att röra sig.

Ludvig Fridh Winborg och Vidar Winborg testade att klättra sig fram som apor. Svårt, men kul, löd recensionen.
Ludvig Fridh Winborg och Vidar Winborg testade att klättra sig fram som apor. Svårt, men kul, löd recensionen. Foto: Marina Johansson

Svenska barns fysik blir generellt sämre och sämre, och klyftorna mellan barns motion och rörelse allt större. På Riksidrottsförbundet jobbar Jörgen Nordmarker med att öka rörelse i skolan, även utanför idrottstimmen. Det handlar framför allt om att skapa en stimulerande skolgårdsmiljö som inspirerar till fysisk lek.

– Vi brukar prata om att barn behöver lära sig sitt "rörelsealfabet". Det är lika viktigt som att kunna läsa och skriva för att leva ett långt och friskt liv. Och det är framför allt vardagsrörelsen som spelar roll. Vi vuxna gör inte våra barn en tjänst i dag genom att till exempel skjutsa dem överallt.

Det var bra samarbete och balans i bägge lag i bollstafetten.
Det var bra samarbete och balans i bägge lag i bollstafetten. Foto: Marina Johansson
Kompisarna Nellie Bengtsson och Hannah Eriksson gillade att hjula.
Kompisarna Nellie Bengtsson och Hannah Eriksson gillade att hjula. Foto: Marina Johansson

Barnen bestämmer

I Tegnérhallen har det dukats fram en buffé av lianer, klätterväggar, rockringar, plintar och annat som inbjuder till att leka ninja. Ninjor är smidiga, snabba, kan hoppa, klättra och slå volter – så vad kan vara en bättre inspiration om man vill bli bättre på att använda hela sin kropp?

– Vi gör detta som ett test första dagen, sen får barnen gärna bestämma om det är något som de vill ändra på. Det är de som sitter på svaret om vad som är kul. Vi vuxna är lite dåliga på att lyssna på vad målgruppen vill ha.

Att krypa genom trånga utrymmen kräver mycket smidighet.
Att krypa genom trånga utrymmen kräver mycket smidighet. Foto: Marina Johansson
Melker Thoréen var en hejare på att samla ärtpåsar snabbt.
Melker Thoréen var en hejare på att samla ärtpåsar snabbt. Foto: Marina Johansson

Fokus på kul

I sitt jobb har Jörgen upptäckt att det finns vissa mönster i barnens önskemål om rörelse. En sak som står klar är att det inte finns någon anledning att köpa en massa dyr specialutrustning. Rockringar, hopprep och den naturliga miljön kommer man långt med – och gamla hederliga lekar håller i alla tider. Ett överdrivet fokus på sport och tävling kan göra att många inte hittar sin egna rörelseglädje; alla måste röra på sig, men alla gillar inte bollsporter och idrott.

"Det är barnen som vet vad de tycker är kul, och det som är kul vill man göra", säger Jörgen Nordmarker.
"Det är barnen som vet vad de tycker är kul, och det som är kul vill man göra", säger Jörgen Nordmarker. Foto: Marina Johansson

– Jag är anställd av Riksidrottsförbundet, men inte ens vi använder ordet idrott i det här sammanhanget utan vi säger rörelse. Det ska vara kravfritt och lustfyllt, säger Jörgen Nordmarker.

De sju barnen – eller ninjorna – i tisdagens första grupp var taggade på hinderbanan. Alla testade allt, men sen hittade många en favorit som de ville hålla på med längre.

– Vi har typ en sån här bana på vår altan, säger Filip Jansson.

Den som ville kunde testa att gå på lina.
Den som ville kunde testa att gå på lina. Foto: Marina Johansson

Vad är ett roligt sätt att röra sig på?

– Lianerna är roligast, säger Alexander Winborg.

– Det spelar inte så stor roll, allt som är kul bara. Springa, hjula, hoppa, tycker Hannah Eriksson.

Inga dyra specialredskap behövs – till exempel den klassiska rockringen håller än.
Inga dyra specialredskap behövs – till exempel den klassiska rockringen håller än. Foto: Marina Johansson

Artikeltaggar

Jörgen NordmarkerNyheterRiksidrottsförbundetSäffleTegnérhallen

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.