Hoppa till huvudinnehållet

Grattis skottdags-Helena!

Publicerad:

I dag är det Säfflebon Helena Giléns födelsedag – på riktigt. Hon är en av cirka 6400 svenskar som är födda på skottdagen.

– Det är en rätt häftig dag att fylla år på. En dag som finns bara vart fjärde år, det är ju lite konstigt.

Helena Gilén är ett av cirka 6400 skottdagsbarn i Sverige. I år får de för ovanlighets skull fira sin födelsedag på rätt datum.
Helena Gilén är ett av cirka 6400 skottdagsbarn i Sverige. I år får de för ovanlighets skull fira sin födelsedag på rätt datum. Foto: Claes Österman

Men någon brist på firande har det naturligtvis inte varit. Många av de som lyckats tajma in den 29 februari som sin födelsedag firar den 1 mars alla "vanliga" år. Men Helena har alltid sett den 28 februari som sin alternativa födelsedag.

– Jag säger att jag fyller den sista februari, oavsett om det innebär den 28 eller 29 just det året. Det blir så fel tycker jag när det blir en annan månad – jag är ju född i februari!

Helena har själv träffat ytterligare en person som är född den 29 februari. Och det blir många skämt om hennes "egentliga" ålder.

– I sammanhang där jag uppger mitt personnummer blir det alltid kommentarer som "du var inte så gammal!".

Att det skulle vara tråkigt att ha en födelsedag som inträffar på riktigt bara vart fjärde år, har hon aldrig upplevt.

– Jag blir ju ihågkommen för det. Ingen glömmer bort min födelsedag, när den är så ovanlig!

Men nog är det lite speciellt de gånger som man får blåsa ut tårtljusen på precis rätt datum. Helena fyller 52 i dag och firar på rätt datum för 13 gången.

– Jag brukar säga det till barnen när det är skottår att "i år fyller jag faktiskt år 'på riktigt', så nu vill jag ha massor av paket!".

I dag firar Helena sin födelsedag på Fårfesten i Kil, där hon deltar som utställare.

Artikeltaggar

FödelsedagarHelena GilénNyheterSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.