Hoppa till huvudinnehållet

The Hebbe Sisters tog publiken med storm

Publicerad:
The Hebbe Sisters gjorde succé hos Seffle Jazz Club tillsammans med Jan Adefeldt Swingtime Trio. Från vänster Emelie, Josefine och Maria Hebbe.
The Hebbe Sisters gjorde succé hos Seffle Jazz Club tillsammans med Jan Adefeldt Swingtime Trio. Från vänster Emelie, Josefine och Maria Hebbe. Foto: Claes Österman

Dagen innan sitt efterlängtade skivsläpp tillbringade The Hebbe Sisters i Säffle för en konsert hos Seffle Jazz Club. Trion tog publiken med storm och visade varför swingmusik är synonymt med glädje.

På fredagen var det officiellt releasedatum för singeln Jazz it up and move från The Hebbe Sisters tredje album, som systrarna släpper helt på egen hand, uppbackade av bland andra högklassiga Jan Adefeldt Swingtime Trio och trumpetaren Gunhild Carling som inte bara skrivit en sång åt systrarna utan även är med och sjunger på plattan.

Men redan på torsdagskvällen kunde Säfflepubliken köpa ett signerat ex av plattan. Då var nämligen The Hebbe Sisters tillbaka hos Seffle Jazz Club, fem år efter sitt senaste framträdande på Hotel Royals intima jazzscen.

– Det är alltid lika roligt att sjunga i Säffle. Är det någon av er som hört oss förut, undrade lillasyster Maria och hela publiken räckte upp en hand.

Emelie och Josefine Hebbe i tidstypiska klänningar under kvällens första akt.  I bakgrunden kapellmästaren Jan Adefeldt på bas.
Emelie och Josefine Hebbe i tidstypiska klänningar under kvällens första akt. I bakgrunden kapellmästaren Jan Adefeldt på bas. Foto: Claes Österman

Det blev en helkväll att minnas och om swingmusik är glädjens musik så är det Emelie, Josefine och Maria som har uppdraget att sprida den. Maken till charmiga, uttrycksfulla och musikaliska systrar får man leta efter. I botten ligger deras naturbegåvning men talangen har finslipats, skolats och utvecklats och det låter som om inte bara Sverige utan hela världen är redo att erövras av systrarna.

Publiken fick höra ett omfångsrikt knippe av älskade låtar som It dont mean a thing, Sakta vi gå genom stan, Fly me to the moon, Singin in the rain och Swing it magistern - allt utomordentligt välsjunget och synnerligen snyggt arrangerat av storasyster Emelie som också skrivit singeln Jazz it up and move som tjejerna ska sjunga i Bingolotto på söndag.

Maria Hebbe och pianisten Stefan Gustafson som klarade sig bra trots att han inte hade någon pianostol.
Maria Hebbe och pianisten Stefan Gustafson som klarade sig bra trots att han inte hade någon pianostol. Foto: Claes Österman

Men kanske var det Stardust som fastnade allra mest den här kvällen. Eller All of me som sjöngs trestämmigt. Eller I got rhytm som trion brukar sjunga tillsammans med Duo Sentire men nu framförde i en annorlunda version. Eller...

Bakom tjejerna satt en eminent swingtrio - Sveriges minsta storband. Systrarna berättade hur glada de är över att ha funnit Jan Adefeldt Swingtime Trio, att turnera tillsammans med bandet och att de spelar på nya plattan. Trion, som spelat i Säffle tidigare, består av basisten Jan Adefeldt, pianisten Stefan Gustafsson och trumslagaren Bengt Stark. Det är musiker som tidigare spelat med artister som Monica Zetterlund, Alice Babs och Putte Wickman.

Bengt Stark spelade på trummor tillverkade i Säffle, av Måns Tingberg, som själv är trummis.
Bengt Stark spelade på trummor tillverkade i Säffle, av Måns Tingberg, som själv är trummis. Foto: Claes Österman

Bengt Stark har inte bara spelat med Luciano Pavarotti och skakat hand med Duke Ellington. Han berättade också att han spelar på trummor tillverkade tvärs över gatan från hotellet, närmare bestämt av Måns Tingberg, Säfflemusiker och ansedd som landets förnämsta trumbyggare.

– Vilket hantverk! Jag fick virveltrumman så sent som i eftermiddags, berättade Bengt belåtet.

Kvällen avslutades med ett underbart extranummer, nämligen Ella Fitzgeralds It's a pity to say goodnight. Större delen av den stora publiken var överens - det här var en jazzklubbens allra bästa kvällar.

Kenneth Ronge berättade för Emelie Hebbe att det var 38:e gången han besökte en konsert med The Hebbe Sisters.
Kenneth Ronge berättade för Emelie Hebbe att det var 38:e gången han besökte en konsert med The Hebbe Sisters. Foto: Claes Österman
Många gamla vänner och bekanta passade på att köpa en signerad skiva.
Många gamla vänner och bekanta passade på att köpa en signerad skiva. Foto: Claes Österman
The Hebbe Sisters släpper ny platta

Artikeltaggar

First royal hotellMusikNöje/KulturSäffleSeffle Jazz ClubThe Hebbe Sisters

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.