Hoppa till huvudinnehållet

De kan bli Sveriges bästa gymnasiebagare

Publicerad:

Tisdag blir en skoldag att minnas för Säffletjejen Lene Nilsen och hennes klasskamrat Sofia Edefeldt. De går i trean på Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Tingvallagymnasiet i Karlstad och kommer att tävla i Göteborg om att bli Sveriges bästa bagare i Skol-SM.

– Vi är där för att lära oss och ha kul, säger de.

Sofia Edefeldt och Lene Nilsen är ett av tio lag som deltar i Skol-SM för bagare.
Sofia Edefeldt och Lene Nilsen är ett av tio lag som deltar i Skol-SM för bagare. Foto: Marina Johansson

Tingvallagymnasiet är välmeriterat när det gäller skolmästerskapet, som sker parallellt med SM för unga bagare (upp till 24 år). Sedan starten 2008 har skolan kammat hem guldet tre gånger.

En av åtta

Lene och Sofias lärare, Julia Hedlund Bergstedt, har själv vunnit titeln när hon gick på skolan.

– Det är inte alltid som vi har haft ett lag med, för det är inte alltid som några vill vara med. Det är ju mycket jobb, speciellt när tävlingen blir mitt under deras praktik, och inte alla som känner att de har tid eller vill tävla. Men Lene och Sofia var sugna, säger hon.

Lene Nilsen från Säffle har velat bli konditor i princip hela livet.
Lene Nilsen från Säffle har velat bli konditor i princip hela livet. Foto: Marina Johansson

Under vintern skickade de in en anmälan, med bland annat recept och videoklipp som visar deras handlag med degen. För drygt en månad sedan fick de veta att de blivit uttagna till finalen i Göteborg.

– Det är åtta skolor som har tagits ut, för fjolårsvinnaren är alltid med, liksom Ester Mosessons gymnasium, som är en av arrangörerna, säger Julia.

Julia Hedlund Bergstedt har själv vunnit Skol-SM år 2009, och nu ska hennes elever Sofia Edefeldt och Lene Nilsen göra Tingvallagymnasiet stolta när årets upplaga går av stapeln på tisdag.
Julia Hedlund Bergstedt har själv vunnit Skol-SM år 2009, och nu ska hennes elever Sofia Edefeldt och Lene Nilsen göra Tingvallagymnasiet stolta när årets upplaga går av stapeln på tisdag. Foto: Marina Johansson

Egna kreationer

Tjejerna har fått en lista på de moment som kommer att ingå i tävlingen, och förbereder sig för fullt. På 4,5 timmar ska det göras ett matbröd, en kavlad produkt som kräver lite mer "finlir" (till exempel croissanter), en vetedeg, en tårta samt marsipanfigurer. Tårtan har en exakt beskrivning att följa, medan övriga lämnar mer utrymme för egna tolkningar.

– Enda kravet på figurerna är att de ska väga 100 gram. Annars har vi fått bestämma själva hur de ska se ut. Vi har gjort en elefant och Snobben, säger Lene.

Tanken är att de ska passa särskilt bra till doptårtor, och bägge figurer har en liten detalj som ska påminna om bagaryrket; elefanten har en bagarmössa, och Snobben en kringla.

Matbrödet – som är Lenes personliga favoritdel – blir ett yoghurtbaserat bröd. Och vetedegen är skolans egna recept, som kunderna i skolans saluhall ofta kan njuta av.

"Vi kommer nog att försöka lägga bort tanken på att det är en tävling", säger Sofia och Lene.
"Vi kommer nog att försöka lägga bort tanken på att det är en tävling", säger Sofia och Lene. Foto: Marina Johansson

Nytta och nöje

Nerverna är lite spända, men Lene och Sofia tar det ändå ganska mycket med ro.

– Vi är där för att lära oss och ha kul. Vi kommer nog att försöka lägga bort tanken på att det är en tävling, säger Sofia.

Efter 4,5 timmar i provköket på Ester Mosessons gymnasium, dukas de färdiga bakverken upp mitt i gallerian i Nordstan. Där kommer en jury noggrant bedöma alla bidrag. Tjejerna, liksom deras lärare, tror att den största utmaningen inte ligger i det som bakas, utan var det bakas.

– Man känner det egna köket, men en sak som blir klar på fem minuter i ugnen som man är van vid kräver kanske hela åtta, eller bara tre, i en annan ugn. Ny lokal och nya redskap brukar vara det svåraste, säger Julia, som har fullt förtroende för tjejernas färdigheter.

– Det har sett väldigt bra ut på träningen. Man vet såklart aldrig hur övriga startfältet ser ut, men tjejerna hade inte kunnat förbereda det bättre.

Söta marsipanfigurer som passar inte minst till doptårtan.
Söta marsipanfigurer som passar inte minst till doptårtan. Foto: Marina Johansson

Uppvisning

Förutom äran innebär en seger även en plats för skolan nästa år, diplom, pokal och en kurs med en renommerad konditor för hela klassen. Men kanske framför allt är det ett gyllene tillfälle att visa för branschfolket vad man går för.

– Bagare och konditor är bristyrken, men det är sällan man ser det i Platsbanken. Man hittar oftast sina medarbetare genom kontakter. Så Skol-SM är både en merit på cv:t och ett sätt att knyta värdefulla kontakter, säger Julia.

Artikeltaggar

BagerierKarlstadKonditorierLivsmedelNyheterSäffleSkol-SMTingvallagymnasiet

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.