Hoppa till huvudinnehållet

Lene från Säffle bakar Sveriges bästa matbröd

Publicerad:

I tisdags representerade säffletjejen Lene Nilsen och hennes klasskamrat Sofia Edefeldt Tingvallagymnasiet i Karlstad på Skolmästerskapen för bagare. Glädjande nog kammade tjejerna hem en guldmedalj i Lenes favoritkategori – matbröd.

Lene Nilsen från Säffle och Sofia Edefeldt från Forshaga är Sveriges bästa gymnasiebagare i kategorin matbröd. Utmärkelsen vann de på Skol-SM i bageri i Göteborg i tisdags.
Lene Nilsen från Säffle och Sofia Edefeldt från Forshaga är Sveriges bästa gymnasiebagare i kategorin matbröd. Utmärkelsen vann de på Skol-SM i bageri i Göteborg i tisdags. Foto: Tingvallagymnasiet

Skolmästerskapen är en dottertävling till SM unga bagare, där elever på konditor- och bagargymnasier i hela Sverige tävlar om att vinna i någon av kategorierna bästa matbröd, bästa vetebröd, bästa wienerbröd, bästa marsipanfigur och bästa tårta. Alternativt det mest prestigefyllda: guld i tävlingen generellt och därmed bli årets bästa skolbagare.

Små marginaler

Konkurrensen i köket på Ester Mosessons gymnasium var stenhård.

– Alla tio lag klarade tiden, och det är inte alltid som de gör det, säger Julia Bergstedt, Lenes och Sofias lärare på Tingvallagymnasiet.

– Det är bra att konkurrensen är hård, för det visar vilka bra bagarutbildningar vi har i hela Sverige.

Ett enkelt och genuint bröd som är lätt att variera blev tjejernas nyckel till guldmedaljen.
Ett enkelt och genuint bröd som är lätt att variera blev tjejernas nyckel till guldmedaljen. Foto: Tingvallagymnasiet

Ett helhetstänk

Tingvallagymnasiet har vunnit Skolmästerskapen tre gånger. Julia deltog själv i ett av de vinnande lagen under sin gymnasietid. Den här gången gick team Tingvalla inte hela vägen till seger i hela tävlingen, men det blev ett glädjande guld i den enskilda kategorin matbröd. Tjejernas enkla men gedigna och anpassningsbara bröd föll juryn helt i smaken.

Lena och Sofia var mycket glada efter att ha genomfört tävlingen så bra.
Lena och Sofia var mycket glada efter att ha genomfört tävlingen så bra. Foto: Tingvallagymnasiet

– Det var ett ganska basic recept. De ville inte krångla till det med för många smaker eller krångliga ingredienser, utan göra ett hållbart bröd som passar till mycket och inte blir för dyrt vare sig för bageriet att göra eller kunden att köpa. De hade ett försäljningstänk med sig, vilket jag tror att juryn uppskattade, säger Julia.

"Välförtjänt"

Brödet var baserat på yoghurt och surdeg, och tjejerna bakade ut flera varianter av samma deg. Detta för att visa sina kunskaper i olika knådtekniker, flätningar, garnering och att göra mönstersnitt.

– Alla blev jättelyckade och det var jättekul att det gick så bra för tjejerna. Väldigt välförtjänt, säger Julia.

I tävlingen ingick även kategorierna tårta, marsipanfigur, vetebröd och wienerbröd/kavlad deg.
I tävlingen ingick även kategorierna tårta, marsipanfigur, vetebröd och wienerbröd/kavlad deg. Foto: Tingvallagymnasiet

Favorituppgift

Lene Nilsen berättade i en tidigare intervju med Säffle-Tidningen inför tävlingen att matbröd är hennes favoritdel av yrket. Så att vinna i just den kategorin gjorde det hela lite extra roligt.

– Det är förstås så att det man tycker är roligast brukar man också vara extra bra på, säger Julia.

Det var två väldigt trötta och väldigt glada bagarstudenter som åkte hem till Karlstad på tisdagskvällen. Redan dagen efter startade de dagen tidigt på praktikplatsen Artisan Bread.

– Men det kommer att bli någon form av uppvaktning på skolan framöver, säger Julia.

Artikeltaggar

BagerierGöteborgLivsmedelNyheterSäffleSäffle-TidningenTingvallagymnasiet

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.