Hoppa till huvudinnehållet

Rädsla för coronasmitta får Säffleborna att bunkra mat och toapapper

Publicerad:
De senaste dagarna har det varit stor efterfrågan på bland annat toapapper, konserver och olika torrvaror i flera butiker i Säffle.
De senaste dagarna har det varit stor efterfrågan på bland annat toapapper, konserver och olika torrvaror i flera butiker i Säffle. Foto: Claes Österman

De senaste dagarna har matbutiker i Säffle märkt en ökad efterfrågan på bland annat ris, pasta, konserver och toapapper, till följd av människors oro för coronasmittan.

– Det har varit ett helt galet veckoslut. Under mina 30 år i branschen har jag aldrig upplevt något liknande, säger Stefan Källvik som driver Ica Kvantum.

Stefan Källvik berättar att man i butiken blev väldigt överraskade av den ökade efterfrågan på vissa varor.

– Vi var rejält tagna på sängen. Vi hade förväntat oss någon form av ökning, men inte i den utsträckning som det blev.

Det folk vill bunkra upp med är bland annat ris, pasta, bröd, frysvaror, konserver, blöjor och toapapper, berättar Stefan Källvik.

– Vi har haft en enorm ökning på de avdelningarna. Toapappret tog slut redan på lördag eftermiddag och vi stod utan under hela lördagen och söndagen. Idag kommer vi att få in nya varor igen.

Icahandlaren Stefan Källvik är inte orolig för varuförsörjningen även om det just nu varit ett hårt tryck på vissa varor. "Vi har upplevt en enorm peak just i veckoslutet, men jag tror det kommer sansa sig litegrann. Det finns inget som säger vi inte skulle få fram varor i nuläget".
Icahandlaren Stefan Källvik är inte orolig för varuförsörjningen även om det just nu varit ett hårt tryck på vissa varor. "Vi har upplevt en enorm peak just i veckoslutet, men jag tror det kommer sansa sig litegrann. Det finns inget som säger vi inte skulle få fram varor i nuläget". Foto: Nathalie Forsström

Varken handeln eller leverantörerna var beredda på det det här bunkringsbeteendet, menar Stefan Källvik. Men han är inte orolig för att det ska bli problem med leveransen av varor till butiken.

– Jag är inte jätteorolig för varuförsörjningen. Vi har upplevt en enorm peak just i veckoslutet, men jag tror det kommer sansa sig litegrann. Det finns inget som säger vi inte skulle få fram varor i nuläget.

Rekord online

En annan förändring som man upplevt i butiken är att efterfrågan på att handla mat online för uthämtning eller hemleverans fått ett stort uppsving.

– Det var rekord i fredags. Som enskild dag slog det till och med julhandeln. Där kommer vi kanske behöva begränsa ordrarna framöver.

Även på Pekås i Säffle märkte man en förändring i kundernas köpbeteende under helgen, berättar Emil Byqvist, butikschef.

– Det har sålts extra mycket av vissa grejer, men jag tycker inte man kan säga att det varit någon hysteri.

Fiskbullar, vissa soppor och toapapper har varit några av storsäljarna, berättar han.

Varorna till Pekås levereras av Coop och vad man får hem kan påverkas av försäljningen i andra butiker, berättar Emil Byqvist.

– Det ser ut som att det är tomt i hyllorna på vissa grejer för att det är andra städer som beställer extra, vilket gör att det tar slut på Coops terminal.

Än så länge har det dock inte varit helt slut på någon viss vara i butiken, även om en del märken sålt slut. Det kan dock bli tillfälligt ont om toapapper om man inte får hem det vid nästa leverans.

– Vi har leverans i morgon, men med många som bunkrar överallt kan Coop inte få hem mer än vad tillåts. Har jag otur kanske vi inte får toapapper imorgon, men det vet jag inte säkert. Jag har inte fått indikationer på att det kommer vara slut.

Tillfälligt slut

På Coop Extra i Säffle började man märka en skillnad i kundernas köpbeteende ungefär i mitten av förra veckan.

– Vi märker att folk plockar på sig mer av vissa varor och det ändrade beteendet gör att det tillfälligt kan vara tomt på hyllorna för en del saker, säger Anders Wendegård, butikschef.

Även på Coop Extra är det varor som pasta, ris, konserver och toapapper som det varit stor efterfrågan på.

Men någon anledning för befolkningen att bunkra upp med sådana varor hemma just nu ser inte Anders Wendegård.

– Det finns ingen anledning att vara orolig överhuvudtaget. Det är tillfälligt slut på vissa varor, och det tar lite tid att komma ikapp, men det handlar om någon dag för att kunna fylla på igen.

Artikeltaggar

Anders WendegårdCoopCoronavirusetEmil ByqvistHandelIcaLivsmedelNyheterPekåsSäffleStefan Källvik

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.