Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen står pall mot corona

Publicerad:

Coronavirusets spridning och säkerhetsåtgärderna som följer påverkar samhället ur alla aspekter. Så också Säffle kommuns verksamhet, men kommunchefen Ingemar Rosén är imponerad av hur bra allt flyter under omständigheterna.

– Vi har inte svar på allt nu. Man får ta en sak i taget.

Coronaviruset innebär en del utmaningar för verksamheten i stadshuset, men kommunchefen Ingemar Rosén är imponerad av hur väl man har klarat de omställningarna.
Coronaviruset innebär en del utmaningar för verksamheten i stadshuset, men kommunchefen Ingemar Rosén är imponerad av hur väl man har klarat de omställningarna. Foto: Nathalie Forsström

Många verksamheter och arbetsplatser har fått stänga ned tillfälligt eller gjort stora omställningar på grund av coronaviruset. I stadshuset fungerar dock allt ganska mycket som vanligt ännu.

– Vi har massor av stabsfunktioner och verksamheten är i gång som vanligt, säger Ingemar Rosén, kommunchef.

Vissa omstruktureringar har gjorts i det dagliga arbetet i huset, för att anpassa sig efter rådande omständigheter.

– Det förberedde vi oss på tidigt och det är inget konstigt. Men jag är oerhört imponerad över hur övrig verksamhet har klarat att snabbt anpassa sig efter rådande omständigheter. Till exempel skolan har verkligen fått ställa om hela sin verksamhet på kort tid.

Stadshuset har öppet som vanligt för besökare.
Stadshuset har öppet som vanligt för besökare. Foto: Marina Johansson

Följer Folkhälsomyndighetens råd

I flera lokaler för kommunal verksamhet råder just nu besöksförbud. Så är inte fallet för stadshuset, och alla medarbetare som är friska är på plats och jobbar som vanligt.

– Folkhälsomyndighetens råd är att man inte ska gå till jobbet om man är sjuk, och då måste vi utgå ifrån att man heller inte går till stadshuset om man är sjuk. Vi vill alltid vara så tillgängliga som möjligt för invånarna.

Nämndmöten, styrelsemöten etc har också hållits som vanligt – i alla fall nästan.

– Ett möte med Socialförvaltningen har vi fått ställa in, men vi gjorde den bedömningen att de ärenden som skulle lyftas då inte var akuta, utan kunde vänta ett tag till. Inget som vi har behövt ställa in eller skjuta upp har fått negativa konsekvenser.

I dessa tider har man fått utnyttja moderna tekniska lösningar mer än vanligt, med positiva resultat.

– Vi hade ett ledningsmöte där hälften av deltagare var med via Skype. Det är inte så vi brukar göra, men det får vi göra nu och det fungerar väldigt bra.

Personalbrist

Alla personer som känner minsta symptom som skulle kunna vara corona – som feber, hosta och halsont – bör stanna hemma enligt Folkhälsomyndighetens direktiv. Det kommer oundvikligen att leda till personalbrist inom delar av kommunens verksamhet.

– Vi kommer att få problem med bemanning framöver, så är det ju. Det gäller i synnerhet inom äldreomsorgen, där alla som arbetar måste vara fullt friska. Vi får vara observanta på detta. Det är en fråga som vi jobbar fortlöpande med.

Ett stort antal sjukskrivningar och karantäner relaterade till coronaviruset kommer att innebära personalbrist i till exempel äldreomsorgen.
Ett stort antal sjukskrivningar och karantäner relaterade till coronaviruset kommer att innebära personalbrist i till exempel äldreomsorgen. Foto: Jenni Jansson

Kommunen får för närvarande många frågor om coronaviruset och vad det innebär för den som bor och jobbar i Säffle. Kommunen gör vad de kan för att besvara dessa i frågor i takt med att ny information kommer.

– Själva oron för vad virusspridningen kan orsaka kan i sig också skapa en del frågor och problem. Vi har inte svar på allt nu, men man får ta en sak i taget, säger Ingemar Rosén.

Artikeltaggar

CoronavirusetFolkhälsomyndighetenIngemar RosénNyheterSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.