Hoppa till huvudinnehållet

Kreatur, fotboll och tivoli men nu finns inget kvar av Nytorget

Publicerad:
1978 hade tivolit flyttats till Flået. I stället fylldes Nytorget det året av otaliga marknadsstånd.
1978 hade tivolit flyttats till Flået. I stället fylldes Nytorget det året av otaliga marknadsstånd. Foto: S-E Dahlström

På en karta från 1880 står det kreaturstorg. I folkmun blev det Kotorget. I cirka 25 år var det senare Säffles idrottsplats. Sedan blev det Nytorget. I dag ser man inte mycket som för tankarna till torg överhuvudtaget, men det som var ett torg har en brokig och spännande historia.

Att man på kartan inför köpingsbildandet skrev kreaturstorg var naturligt. Det var där som det förekom handel med kreatur. En marknadsplats med djur som handelsvara. Även sedan denna handel upphört levde namnet Kotorget kvar bland äldre ortsbor.

 • För 100 år sedan tog Viktor Jansson denna bild när Sifhälla spelade match på idrottsplatsen, som alltså var blivande Nytorget. Det skulle dröja ytterligare 14 år innan Sporthälla kunde invigas och idrottsplatsen överges på ”Kotorget”.
  För 100 år sedan tog Viktor Jansson denna bild när Sifhälla spelade match på idrottsplatsen, som alltså var blivande Nytorget. Det skulle dröja ytterligare 14 år innan Sporthälla kunde …
 • Det hände att det var cirkusbesök i Säffle. Då var Nytorget den givna platsen. Burarna med vilda djur väckte naturligtvis intresse och kunde också beskådas på bestämda tider.
  Det hände att det var cirkusbesök i Säffle. Då var Nytorget den givna platsen. Burarna med vilda djur väckte naturligtvis intresse och kunde också beskådas på bestämda tider. …
 • Det var inte bara fotboll som spelades på idrottsplatsen. Där tävlades också i friidrott. Vilgot Lange var den namnkunnigaste av Säffleidrottarna. Han tillhörde dåtidens elit i stavhopp.
  Det var inte bara fotboll som spelades på idrottsplatsen. Där tävlades också i friidrott. Vilgot Lange var den namnkunnigaste av Säffleidrottarna. Han tillhörde dåtidens e… Foto: Viktor Jansson
 • På denna bild från mitten av 1930-talet ses Nytorget som en stor öppen yta. Tiden som idrottsplats var förbi, men tivoli och cirkusar skulle ha sin givna plats där i flera decennier framåt.
  På denna bild från mitten av 1930-talet ses Nytorget som en stor öppen yta. Tiden som idrottsplats var förbi, men tivoli och cirkusar skulle ha sin givna plats där i flera decennier fra…
 • Nytorget var länge den självskrivna platsen för tivolit. Så var det ända in på 1970-talet. Under många år var det Björkmans tivoli från Arboga som kom med sina attraktioner.
  Nytorget var länge den självskrivna platsen för tivolit. Så var det ända in på 1970-talet. Under många år var det Björkmans tivoli från Arboga som kom med sina attraktioner. …
 • Det var inte bara karuseller och andra åkattraktioner som lockade på tivolit. 1950 var en då bara 28-årig Povel Ramel gästartist på Nytorgets nöjesmarknad.
  Det var inte bara karuseller och andra åkattraktioner som lockade på tivolit. 1950 var en då bara 28-årig Povel Ramel gästartist på Nytorgets nöjesmarknad.
 • Det var mycket att provåka när tivolit kom till Nytorget. Bilden är från 1957. Motorcyklar på karusellen lockade förstås lite extra.
  Det var mycket att provåka när tivolit kom till Nytorget. Bilden är från 1957. Motorcyklar på karusellen lockade förstås lite extra.
 • En februaridag 1994 togs denna bild. Paviljongen till vänster tog en del av utrymmet på torget. Karaktären av torg hade börjat försvinna.
  En februaridag 1994 togs denna bild. Paviljongen till vänster tog en del av utrymmet på torget. Karaktären av torg hade börjat försvinna. Foto: S-E Dahlström
 • I januari 2011 kunde dåvarande kommunalrådet Daniel Bäckström berätta, att kommunen startat ett planarbete som skulle ge en ny väg över Nytorget. Paviljongen som skymtar bakom inhägnaden till vänster skulle kunna flyttas eftersom skolan inte längre behövde den. Ett halvår senare brann paviljongen ned.
  I januari 2011 kunde dåvarande kommunalrådet Daniel Bäckström berätta, att kommunen startat ett planarbete som skulle ge en ny väg över Nytorget. Paviljongen som skymtar ba… Foto: S-E Dahlström
 • På Nytorget låg länge en paviljong som bland annat inrymde skolkök och lokaler för teknikundervisning. En augustidag 2011 brann paviljongen ned. Elden spred sig snabbt i byggnaden som inte kunde räddas.
  På Nytorget låg länge en paviljong som bland annat inrymde skolkök och lokaler för teknikundervisning. En augustidag 2011 brann paviljongen ned. Elden spred sig snabbt i by… Foto: S-E Dahlström
 • I dag finns inte mycket som påminner om ett torg där en gång Nytorget och dessförinnan idrottsplatsen och Kotorget låg. Den nya vägen går rakt över före detta torget
  I dag finns inte mycket som påminner om ett torg där en gång Nytorget och dessförinnan idrottsplatsen och Kotorget låg. Den nya vägen går rakt över före detta torget Foto: S-E Dahlström

1908 bildades IF Sifhälla. Skulle man spela fotboll så behövdes det en fotbollsplan. Några ungdomar gick hem till major Bratt, som var den tidens politiske makthavare i köpingen. Det var säkert på darriga ben som de bad att få disponera Kotorget som fotbollsplan. Emil Löfgren berättade om resultatet i en jubileumsskrift 1933.

- Vår rädsla visade sig vara överflödig, ty majoren, som hade ett gott hjärta, beviljade på stående fot vår framställning. Vi ”täckdikade” tegarna efter bästa förmåga och – Säffle köpings ”fotbollsplan” var ett faktum.

Första idrottsplatsen

Kotorget var emellertid inte i sådant skicka att det gick att spela fotboll där. Det krävdes hårt arbete med spadar. Sådana fick de låna av järnhandlare Larson. De fick låna spadar och andra redskap mot löftet att alla skulle göras ordentligt rena innan de lades tillbaka i järnhandelns lager igen.

Men så var det detta med omklädningsrum. Även det löstes. Man köpte för 20 kronor ett ankhus, som sedan med hjälp av häst och vagn transporterades till Kotorget. Säffle hade fått en idrottsplats.

Det var inte bara fotboll som sågs där. Det tävlades också i fri idrott. Den främste av alla var Vilgot Lange, som tävlade i stavhopp. Han var landslagsmässig med den tidens mått mätt. Eliten tog sig då över cirka fyra meter, men det var med styva bambustavar som inte kan jämföras med dagens katapultstavar.

Plats för tivoli och cirkus

Sommaren 1934 invigdes den nya idrottsplatsen, alltså den som senare skulle få namnet Sporthälla. Därmed var ”Kotorgets” tid som idrottsplats över. Snart blev det officiella namnet Nytorget och det var där som nöjesmarknaden hölls i samband med höstmarknaden. Oftast var det Björkmans tivoli som kom med karuseller, radiobilar, spöktåg och andra attraktioner. De som besökte marknaden på 50- eller 60-talet minns kanske William Arnes motorshow. Ljudet från motorcykeln och bilen, som kördes varv efter varv inne i en träcylinder med tio meters diameter, hördes långt utanför tivoliområdet. Ett tält där det bjöds på varieté hörde också till. Där fanns allt från trollkonstnärer till ormtjuserskor. Något år lockades det även med striptease. Lokalrevyer och gästartister förekom. Povel Ramel var 28 år när han uppträdde på nöjesmarknaden i Säffle. Han skulle komma tillbaka i andra sammanhang.

1973 var sista året när tivolit fanns på Nytorget. Året därpå var Flå ny plats för nöjesmarknaden och 1994 flyttades den till Medborgarhuset.

När det kom cirkus till sta´n och det gjorde det ganska ofta, slogs tältet upp på Nytorget. Ibland kom transporten via järnväg och då kunde man få se elefanter vandra uppför Västra och Östra Storgatan, naturligtvis med Nytorget som mål.

Det var förresten inte bara cirkustält som restes på Nytorget. När Povel Ramel turnerade med Knäppupp-tältet var det också Nytorget som gällde.

Kunde blivit stationsplats

Det kunde ha blivit en helt annan användning av torget än vad det nu blev. I början av förra seklet fanns det långt framskridna planer på att bygga en järnväg på Värmlandsnäs. Det bildades till och med ett bolag, Säffle-Millesviks Järnvägs AB.

Nu var det inte helt enkelt att enas om lämpligaste sträckning för järnvägen, men de flesta förordade Säffle som ena ändstationen. 1916 presenterades ett förslag som gick ut på att järnvägen skulle dras via ”Kotorget” – dåvarande idrottsplatsen – där ett stationshus skulle byggas. Järnvägen skulle sedan fortsätta via en ny järnvägsbro söder om den befintliga och på det viset kunna ansluta till linjen Göteborg-Kil.

Nu blev det inget stationshus på ”Kotorget”. Det blev som bekant inte heller någon järnväg på Värmlandsnäs.

Torgytan krympte

Med tiden skulle en stor förändring ske. Det var när flerbostadshuset på Nytorgets västra sida byggdes. Dit flyttade bland annat Folktandvården, som dessförinnan hade sina lokaler i samma hus som polisen vid Hamngatan.

När nöjesmarknaden hade flyttats till Flå gjordes försök med att samla alla marknadsstånden till Nytorget. Så var fallet 1978. Nytorget var emellertid en stor grusyta. Det sägs att denna blev lite mer som en lervälling mellan stånden. Kanske en förklaring till att marknaden snart flyttade ut på gatorna.

Nytorget krympte ytterligare när det så småningom byggdes en större paviljong strax intill Sundsborgsskolan. Paviljongen kom att bli en del av skolans lokaler. Den låg på en del av det ursprungliga torget. När det sedan också blev en väg rakt över Nytorget så var det inte stora ytor kvar.

Vägen hette förresten Torggatan. Frågan är hur många som använde det gatunamnet. För de flesta Säfflebor var det nog fortfarande Nytorget som gällde som namn.

Diskussion i 30 år

I ett 30-tal år diskuterades hur man skulle få till stånd en förbindelse mellan Karlstadsvägen och Näsvägen, naturligtvis främst för att avlasta Sundsgatan tung trafik. Några år in på 2000-talet kom ett första förslag, som omfattade tre alternativ. 2011 togs beslut om att en ny väg över Nytorget skulle byggas, men först krävdes en planändring. Paviljongen som skolan inte längre behövde skulle flyttas. Så blev det inte. Den totalförstördes i en brand en augustikväll 2011.

Efter ytterligare några år var det klart för byggstart. Resultatet ser man i dag och de flesta tycker nog att det blev bra, men av det som en gång var kreaturstorg, idrottsplats och tivoliplats finns inget kvar. Torget är för alltid borta.

Artikeltaggar

lokalhistoriaNöje/KulturSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.