• idag
  7 apr
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.2 mm
 • onsdag
  8 apr
  15°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  9 apr
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  10 apr
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  11 apr
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Vårdcentralen i Nysäter tar emot patienter med luftvägssymtom

| Coronaviruset
PUBLICERAD:
Vårdcentralen i Värmlands Nysäter tar just nu emot alla patienter som har luftvägssymtom som söker vård hos vårdcentralerna i Säffle, Årjäng och Töcksfors.
Foto: Jenni Jansson
Patienter med vårdbehov, som dessutom har luftvägssymtom, hänvisas till vårdcentralen i Värmlands Nysäter. Det gäller patienter som vanligtvis får sin vård via vårdcentralerna i Säffle, Töcksfors och Årjäng.
– Vi separerar patienter med luftvägssymtom från andra patienter för att förebygga smitta av coronavirus, säger Jan Jansson, verksamhetschef.

Om du söker vård hos Säffle vårdcentral eller Svea vårdcentral för exempelvis ont i magen och samtidigt är förkyld är sannolikheten stor att du hänvisas till vårdcentralen i Värmlands Nysäter. Där tar man just nu även emot patienter från Årjäng och Töcksfors som har luftvägssymtom. Det berättar Jan Jansson som är verksamhetschef för vårdcentralerna i västra Värmland.

– Det är för att det är svårt att veta vem som bara är förkyld, har influensa eller coronavirus. Därför särskiljer vi patienterna med luftvägssymtom.

Vid vårdcentralen i Värmlands Nysäter är entrédörren låst och man tar bara emot bokade besök för patienter som bedöms ha ett vårdbehov. Patienterna släpps in en och en. Det bästa är att först ta kontakt på telefon om man ska söka vård, enligt Jan Jansson.

De nya rutinerna har varit igång i en vecka och man planerar att fortsätta i minst 14 dagar framåt.

Hur har det fungerat?

– Det har fungerat bra. Det har inte varit så mycket folk som söker vård. De har respekt för situationen, och det är klart att är det någonstans som det finns sjukt folk så är det ju vid våra vårdcentraler. Har man luftvägssymtom är det bra att hålla sig hemma, både för sin egen skull och andras.

Under helgen valde man vid jourcentralen i Säffle att ta emot patienter utan luftvägssymtom på förmiddagen och patienter med luftvägssymtom på eftermiddagen. Då städade man mottagningsrummen efter varje patient för att förhindra eventuell smitta. Om det blir samma rutiner även till helgen är inte bestämt.

– Situationen förändras väldigt snabbt just nu med nya direktiv dagligen. Som det är just nu ger vi vård till fler patienter utan luftvägssymtom, men vi tror att det kan vända inom en snar framtid. Då får vi se hur vi gör, säger Jan Jansson.

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.