Nu är det många frågor som gnager

Ledare
PUBLICERAD:
Claes Österman, Säffle-Tidningens chefredaktör
Foto: Jenni Jansson

Världen ser inte ut som den gjorde för några veckor sedan. Säffle har också förändrats och jag undrar hur det kommer att se ut när allt återgår till det normala. Kommer det normala över huvud taget att finnas kvar eller kommer systemet att kollapsa?

Det är många frågor som gnager just nu men jag är i grunden en optimistisk människa med en positiv tro på det mesta. Men jag blir bekymrad när människor dör och företag går omkull. Tusentals blir arbetslösa, människor hamstrar och sjukvården räcker inte till. Jag önskar att det bara är ett stålbad som vi går igenom och att vi ska resa oss lite klokare, mer omtänksamma och solidariska.

Många människor visar just nu också sina allra bästa sidor, hjälper varandra, värnar om våra samhällsfunktioner, enas och håller ihop, gör uppoffringar, uppmuntrar varandra. Det är Sverige när Sverige är som bäst.

I min egen lilla vrå av världen har jag haft uppdraget att tillsammans med mina kollegor se till att våra läsare får sina nyheter som vanligt. Jag sitter sedan några veckor ensam på redaktionen men utspridda på olika håll sitter mina kollegor och har koll på nyhetsflödet, de intervjuar, skriver artiklar, gör förstasidor, löpsedlar, uppdaterar webben och allt annat som krävs för att nyheterna ska levereras som vanligt till våra läsare.

Det är korrekta nyheter, byggda på fakta och sanningar. Du kan lita på oss.

Vi lyssnar hellre på regeringen, folkhälsomyndigheten, region- och kommunledningen än självutnämnda experter, ryktesspridare på sociala medier och förbittrade misantroper. Men vi lyssnar inte bara – vi ifrågasätter, granskar, belyser och förklarar.

Det stärker mig och redaktionen att det under de senaste veckorna är väldigt många som läser vad vi skriver och berättar. Det är fantastiska siffror som lyser på bildskärmen i mitt kontor. Det förtroendet ska vi ödmjukt förvalta.

Ni har också sett att våra reportrar under de här besvärliga förhållandena inte enbart fokuserar på coronaläget. Ni har sett att de mitt under denna kris också har hunnit göra en fantastisk temaserie om missbruk och alkohol, gjort färgstarka personporträtt, bevakat sporten, skrivit krönikor och mycket annat. Tro mig när jag säger att jag inte skulle byta ut den här redaktionen mot någon annan i hela världen.

Apropå fakta och korrekta nyheter är det mer aktuellt än någonsin att vara uppmärksam på fakenews, ryktesspridning och propagandatroll. När man följer flödet på exempelvis Facebook, ska man fråga sig vilket syfte de har, de som alltid misskrediterar, misstänkliggör och konspirerar. Det var Jan Guillou som en gång myntade begreppet "nyttiga idioter" om dem som inte förstår vilkas ärenden de går. De som gödslar för de missnöjespolitiker som just nu lyser med sin frånvaro men som kommer att vara på banan igen när allt återgår till det normala då de, med facit i hand, kan berätta för alla hur det egentligen skulle ha gått till.

Jag uppmanar också alla att ta ansvar och följa de tydliga råden som Folkhälsomyndigheten förmedlar. Jag hörde en kvinna som i en radiointervju förklarade att hon minsann inte var rädd för viruset och hade all rätt i världen att åka till fjällen på sin årliga skidsemester.

- Men har inte alla ett ansvar att ta, frågade reportern.

- Jo, det har dom väl, mumlade kvinnan och den naturliga följdfrågan hade varit:

- Varför tar inte du ditt ansvar då?

Men den behövdes inte ställas. Kvinnan hörde själv vilken egoistisk och ansvarslös syn hon hade på saken:

- Alla måste ta sitt ansvar – utom jag.

En annan positiv sida av krisen är att hela svenska folket plötsligt värnar om den lokala handeln. Det är visserligen ett sent uppvaknande men bättre sent än aldrig. I åratal har vi sett hur näthandel och stora köpcentrum slagit ut de lokala butikerna. Nu börjar vi ana hur det skulle vara att leva i en stad där det bara finns livsmedelsbutiker, apotek, pizzerior och frisörsalonger.

Claes Österman

Chefredaktör och ansvarig utgivare Säffle-Tidningen

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje.