Hoppa till huvudinnehållet

OP Höglunds drabbas av stopp i fabriker

Publicerad:
OP Höglunds i Säffle gör påbyggnader på lastbilar och släpvagnar. När produktionen står stilla vid Volvo Lastvagnar och Scania får det en direkt påverkan på företaget.
OP Höglunds i Säffle gör påbyggnader på lastbilar och släpvagnar. När produktionen står stilla vid Volvo Lastvagnar och Scania får det en direkt påverkan på företaget. Foto: Jenni Jansson

Att produktionen vid Volvo Lastvagnar och Scania står stilla får direkt påverkan på OP Höglunds i Säffle som gör påbyggnader på lastbilar och släpvagnar.

– Får vi inte in material kan vi inte fortsätta bygga i normal fart. Vi väntar på besked om när fabrikerna ska starta igen och har en plan för att gå ner i takt om en vecka om det behövs, säger Niclas Nilsson, vd på OP Höglunds.

Just för dagen är verksamheten igång i stort sett som vanligt vid OP Höglunds, men produktionen kommer snart att påverkas kraftigt om inte Volvo Lastvagnar och Scanias fabriker drar igång igen.

– Om det kommer att stå stilla länge, då blir det riktigt besvärligt här. Vi har en lång orderstock med väldig framförhållning men för varje vecka som det står still så skjuts det framåt, så ett glapp kommer att komma någon gång framöver, säger Niclas Nilsson.

20 mars kom beskedet att AB Volvo, där Volvo Lastvagnar ingår, stoppar all produktion i Sverige, ett beslut som trädde i kraft förra veckan, då även Scania stängde ner. Bakgrunden till nedstängningarna är att coronavirusets framfart gjort att fabrikerna inte får de leveranser de behöver.

OP Höglunds påverkas också av att leverans av axlar till släpvagnar, som görs i Italien, också är försenade.

– Där står det också stilla just nu.

Än så länge har OP Höglunds inte fått något besked om hur länge fabrikerna ska var stänga. Om det ser ut att dröja planerar man för att kunna gå ner i produktionstakt redan om en vecka.

– Det kommer nog bli en kombination av olika former av utbildningspaket och eventuellt korttidspermitteringar. Vi kommer nog att ta beslut den här veckan hur vi gör.

Nu väntar OP Höglunds på besked och hoppas att det snart ska komma.

– Vår förhoppning är att fabrikerna ska komma igång under andra halvan av april, för då kommer vi att klara oss skapligt, säger Niclas Nilsson.

Artikeltaggar

AB VolvoCoronavirusetNäringslivOP HöglundsSäffleScania

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.