Hoppa till huvudinnehållet

Stort mörkertal i ungas drickande

Publicerad:
Varannan 15-åring har inte alkoholdebuterat än, men när började den som har druckit? Skribenten efterfrågar undersökningar i yngre åldrar.
Varannan 15-åring har inte alkoholdebuterat än, men när började den som har druckit? Skribenten efterfrågar undersökningar i yngre åldrar. Foto: Geir Olsen

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

En kommentar angående reportaget om Systembolaget i Säffle-Tidningen den 26 mars.

Stina Morian på Systembolaget hänvisar till en undersökning som man gör varje år i årskurs 9 samt andra året på gymnasiet. Just dessa undersökningar visar att ungas drickande har minskat. Tyvärr undersöker man inte i yngre åldrar, och där är det lite mer skrämmande.

Jag har träffat ungdomar mellan 12 och 16 år som är fullfjädrade alkoholister som börjat dricka när de är 8–10 år. I slutet av 2019 gick polisen och Socialmyndigheten i Gävleborgs län ut och varnade för en liga som sålde droger. När den sprängdes var ligamedlemmarna 8–10 år och de använde också själva drogerna. Ska betonas att de var svenskar.

Polisen i Dalarna gick nyligen ut och bad allmänheten om hjälp då det fanns en ungdomsliga som var mellan 10-12 år som sålde droger, också de var svenska ungdomar och använde det själva. Det finns tyvärr ingen statistik på hur många som är under 15 år och använder droger eller alkohol, jag har efterfrågat detta flera gånger då de kommuner som använder sig av statisk informerar alla ungdomar med början i årskurs 6 men färsk statistik från just deras kommun har fått ner alkoholkonsumtionen och droger samt rökning med upp till 20 procent i sin kommun genom att vara på föräldramöten hos idrottsföreningar och i skolan.

Det man vet är att alkoholdebuten börjar i genomsnitt i årskurs 8, därav att många börjar i årskurs 6. Jag själv gjorde min debut i årskurs 6 och tycker själv att jag började alldeles för tidigt, men många börjar redan som 8-10 åringar.

Steffen Olsen

"Det är stort att se människor komma tillbaka till livet"

Artikeltaggar

InsändareSystembolaget