• idag
  28 okt
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  29 okt
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  30 okt
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  31 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  1 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Det vattentäta måste ha avtagit

Sport
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Cecilia Snöbohm, Säffle-Tidningen

Det är fascinerande att se hur Säffle utvecklas idrottsmässigt. När jag kom till staden 2016 tänkte jag att det här är en stad som har många liknelser med Visby, min hemstad. Den är inte så stor, alla känner alla och det är givetvis lite av charmen med en liten stad.

En skillnad som däremot märktes av ganska snart inpå flytten, var att idrottsklubbarna inte låg i samma nivå som i de gotländska klubbarna. På Gotland spelade de i betydligt högre divisioner. Genast började jag att fundera på varför? Vad är skillnaden egentligen?

När jag flyttade hit spelade Säffle HC i division 3, Säffle FF:s damer var i division 3, SK Sifhälla och Säffle FF var två egna föreningar och SK Sifhällas innebandyherrar hade nyligen kvalat till division 4.

För några år sedan gjorde jag en analys över de gotländska klubbarna och undrade varför de inte kunde samarbeta, det var ganska vattentätt på ön. Det visade sig att många föreningar är låsta med kostnader av övergångar och att det inte enbart handlade om tilltron till den egna klubben, att man inte lämnar för att svika sin moderklubb.

Vissa likheter kunde jag se i Säffle, att det fanns en viss tendens till att man gärna inte flyttade på sig. Det fanns en viss rivalitet mellan klubbarna och det var inte bara mellan lagen som fanns i Säffle, även från föreningar utanför staden.

Men, på några år har denna rivalitet släppt tycker jag. Säffle FF och SK Sifhälla har kommit överens och bildat en ny sportklubb. Damlaget i Säffle SK har fått in spelare från andra klubbar runt om i Värmland och Åmål, vilket gett resultat. Säffle HC har värvat som aldrig förr och fått in spelare som gjort att de både tagit ett steg upp i seriesystemet och de har även lyckats hålla sig kvar i tvåan. SK Sifhällas innebandylag har fått en nystart efter ett par svajiga år och är tillbaka i division 4.

Tittar man på dessa framsteg och analyserar, tycker jag att mycket beror på att det inte är vattentätt mellan föreningarna längre, framförallt i herrfotbollslagen. Det känns som att Säffle SK tagit ett bra beslut att bilda en gemensam förening mellan Säffle FF och SK Sifhälla och det ska bli spännande att följa deras första säsong som enade.

Det kanske finns någon form av vattentäthet mellan lagen, men det är inget som jag tydligt märker av och hoppas väl egentligen att det inte finns. För som jag ser på idrottsföreningar i småstäder och lokalt överlag är det stora fördelar när samarbeten funkar, det ser jag som en tillgång för att utveckla idrottslagen i mindre områden.

Cecilia Snöbohm

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.