Vid åttatiden på onsdagskvällen 21 februari 1979 fick räddningstjänsten ett larm om en brand vid Fabriksgatan. Det var Jakobssons före detta möbelfabrik som brann. Branden fick ett explosionsartat förlopp och snart brann inte bara den byggnaden utan också den som en gång varit Seffle Möbelfabrik.
DEL 3
Att elden inte gick att stoppa hade många orsaker. Det var vinter och kallt. Brandposterna var svåra att komma åt eftersom de var täckta av snö. Vatten var också fruset. Man lär till och med ha fått ta vatten från älven för att förse brandsprutorna med vatten. När man väl fick tillgång till kommunalt vatten via vattenledningarna fick det till följd att vattentornet tömdes.
Säffleborna blev utan vatten i kranarna. Under torsdagen började vattentornet fyllas igen, men trycket var lågt. Först på fredagen var ordningen återställd.
Det fanns olika teorier
Att branden började i före detta Jacobssons var helt klart. Vad som orsakade branden blev dock aldrig helt klarlagt. Det fanns olika teorier. Det talades om att varmgång i en skadad värmepump skulle kunna vara orsaken. Det talades också om att branden kunde ha sitt ursprung i svetsning, som skett i en av lokalerna tidigare samma dag. Gamla elledningar sågs också som en tänkbar förklaring, Några misstankar om att branden var anlagd fanns inte.
Att elden spred sig till grannfabriken berodde på en olycklig omständighet. På före detta Seffle Möbelfabriks fasad som gränsade till Jakobssons hade alla fönster en gång murats igen. Detta för att eld inte skulle kunna spridas den vägen. Det fanns dock ett undantag.
Högst upp på gaveln fick ett par fönster vara kvar. De skulle vid behov kunna fungera som nödutgång. Från ett av fönstren gick en brandstege ner till marken. Den enorma hettan sprängde fönstren och gnistor letade sig in den vägen. Snart var båda byggnaderna övertända.
Som ruiner efter bombraid
Räddningstjänsten i Säffle fick förstärkning från Åmål, men det var för sent för att båda före detta möbelfabrikerna skulle kunna räddas. Arbetet fick inriktas på att rädda angränsande byggnader på fabriksområdet och även bostadshusen på andra sidan av Fabriksgatan.
Säffle-Tidningen kunde berätta, att hettan hade varit så stark att stearinljus i en ljuskrona ”formligen exploderade” i ett av bostadshusen.
När elden var släckt återstod i princip bara ett par skal. Väggarna fanns kvar, men det var också allt. Redan på fredagen påbörjades arbetet med att rasera väggarna. Man vågade inte påbörja brandplatsundersökningen innan det var klart.
Säffle-Tidningen hade på sin förstasida en målande beskrivning av hur det såg ut på brandplatsen.
- Det som återstår liknar mest ruinerna efter en bombraid över Warszawa, London, Bremen, Stalingrad eller någon annan stad under andra världskriget.
Drabbade hyresgäster
De två byggnaderna inrymde vid brandtillfället inte längre någon möbeltillverkning, men de stod långt ifrån öde. I det som hade varit Jakobssons fanns verkstadsföretaget Rurek. I våningen ovanför höll Säffle Trädgårdssnickerier till. Där hade man tillverkat staket, väggar, blomlådor med mera och hade ett välfyllt lager inför den kommande säsongen. I andra byggnaden fanns Sifhälla Byggmaterial, som där hade hela sitt lager av köksinredningar, fönster, dörrar och annat byggmaterial. Allt förstördes i branden. Även en mindre plåtfirma drabbades.
Angränsande Värmlands Trä berördes naturligtvis också av branden. All el- och värmeförsörjning till hyvleriet bröts. Det blev också en del andra skador, bland annat på ett spånrör, vilket ledde till tre dagars driftstopp.
Omedelbart efter branden förklarade man från Värmlands Träs sida, att det inte var aktuellt med någon återuppbyggnad av före detta Jakobssons fabriksbyggnad, som ägdes av Värmlands Trä.
Båda byggnaderna revs. Senare byggdes en ny byggnad där Seffle Möbelfabrik hade legat. Där fick Sifhälla Byggmaterial sina nya lokaler. Sedan många år tillbaka är det Posten, numera Postnord, som finns där.
Sven-Erik Dahlström