Hoppa till huvudinnehållet

Tre generationer var engagerade i familjeföretaget

Publicerad:
Petrus Jakobsson var starkt engagerad i den elektriska produktsidan och även knuten till Säffle Rundradio.
Petrus Jakobsson var starkt engagerad i den elektriska produktsidan och även knuten till Säffle Rundradio.

Företaget startades 1907 av Anders Jakobsson. Familjen bestod då förutom Anders och hustrun Maria Sofia av sex söner. Det var Petrus, David, Anders, Johannes, Bror och Sixten. Anders Jakobsson var född 1841 och var således 66 år när han startade sängfabriken i Säffle. Han var verksam fram till sin död 1923 även om han efter några år överlät ledningen till några av sina söner.

Genom alla år drevs företaget som ett familjeföretag där en rad familjemedlemmar var engagerade på olika poster. Johannes blev företagets chef, titulerad disponent, och hade den rollen tills han efter nästan ett halvt sekel efterträddes av sonen Kjell.

Civilingenjör Petrus Jakobsson var starkt engagerad i den elektriska produktsidan och även knuten till Säffle Rundradio. Han och brodern David, som var byggnadsingenjör, hade huvudansvaret för planeringen av fabriksbygget vid Fabriksgatan.

Kjell Jakobsson blev siste VD:n i Jakobssons Industrier. Han fortsatte sedan en tid som VD för Värmlands Trä.
Kjell Jakobsson blev siste VD:n i Jakobssons Industrier. Han fortsatte sedan en tid som VD för Värmlands Trä.

Anders Jakobsson stod bland annat som kassör i företaget, vilket senare också hans dotter Karin gjorde. Sixten Jakobsson var sågverksförvaltare och hans son Gunnar, som var ingenjör, knöts också till företaget. Han arbetade senare inom Värmlands Trä.

VD under åren fram till konkursen 1971 var Kjell Jakobsson, född 1924. Han fortsatte sedan som VD för Värmlands Trä och hade även uppdrag internationellt. Vid sidan av jobbet var han politiskt aktiv för Folkpartiet i Säffle och ledamot i stadsfullmäktige. Han var entusiastisk Sifhällasupporter och låg bakom flera uppmärksammade värvningar, som bidrog till Sifhällas framgångar på 1950- och 1960-talet. De sista tjugo åren levde han i USA. Han avled 1995.

Tre generationer hann vara verksamma i familjeföretaget.

Historien om möbeltillverkaren Jakobssons IndustrierDet var inte bara möbler som lämnade Jakobssons fabrikExplosionsartad storbrand förstörde möbelfabrikerna

Artikeltaggar

lokalhistoriaNöje/KulturSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.