Hoppa till huvudinnehållet

Videoträna hemma för att främja hälsan

Publicerad:
På onsdagen fanns det möjlighet att träna hemifrån när Petra Brodin sände tabatapasset live från Feel Inspiring Training, FIT.
På onsdagen fanns det möjlighet att träna hemifrån när Petra Brodin sände tabatapasset live från Feel Inspiring Training, FIT. Foto: Cecilia Snöbohm

Folkhälsomyndigheten uppmanar att fysisk träning är bra för hälsan och att det är viktigt att idrott och träning kan fortsätta. I Säffle Karateklubb och på Feel Inspiring Training, FIT är de måna om sina medlemmar och har nu prövat videoträning för de som inte kan eller vill träna på deras verksamheter.

Under förra veckan testade Karateklubben att ge ut träningsvideor och FIT att sända live från gymmet. Säffle-Tidningen intervjuade både Petra Brodin på FIT och Daniel Askås i Säffle Karateklubb för att veta mer om initiativtagandet.

– Det är ju svårt nu överhuvudtaget för alla företagare och ja, naturligtvis, folk vill inte hit. Det är ett ställe där man svettas och det är mycket kroppsvätskor, så det är förståeligt att folk inte vågar ta sig hit, säger Petra Brodin, ägare på FIT.

Blir det populärt kommer Petra fortsätta att skapa förutsättningar för att man ska kunna träna hemma.
Blir det populärt kommer Petra fortsätta att skapa förutsättningar för att man ska kunna träna hemma. Foto: Cecilia Snöbohm

Spelat in videor

Sen den 13 mars har det varit stängt för medlemmarna i Karateklubbens lokal i Tegnérhallen. Detta medförde en tankeverksamhet över andra möjligheter att nå ut med karateträningen.

– Karate är ju en sport som både funkar att träna själv men man måste checka av ibland så att man gör rätt. Det är speciellt på det sättet att det är synd om man tränar fel, säg att du tränar i en månad och så har du ingen som kan se att du gör rätt, säger Daniel.

Karateklubben har därför spelat in några videor med tanken att medlemmar ska få övningar som är anpassade efter vissa grunder för karate. Även om de inte aktivt kan delta med varandra så berättar Daniel att det är viktigt att erbjuda något och att använda den teknik som finns.

– Det primära syftet är väl att inspirera lite och visa att vi finns, vi tycker att våra medlemmar skall få ha någonting att göra under tiden och om de vill såklart. Vi är måna om våra medlemmar och vi vill inte tappa folk, men vi tror att de flesta accepterar och förstår situationen, säger Daniel.

Daniel Askås har spelat in videor för Säffle Karateklubb och ger medlemmarna en möjlighet att hålla i gång träningen hemma.
Foto: Daniel Askås

Livesändning från gymmet

Efter lite bollande av idéer kände Petra att hon ville göra något för de som inte kan eller vågar gå till gymmet. På onsdagen gjordes ett första test med att livesända ett tabatapass på FIT:s Facebook-sida.

– Utomhus är det lite för kallt fortfarande och då kanske inte alla hakar på, utan man drar sig för det. Då tänkte jag, aj fasen, jag kan ju testa det i alla fall, säger hon.

Responsen blev väldigt positiv och det var många som deltog på passet hemifrån.

Tabatapasset var med egen kroppsvikt och det enda man behövde och om man ville, var en matta, exempelvis en yogamatta.

– Så det är bara kondition och styrkeövningar som vi varvar.

Petra Brodin riggade upp mobilen och sände live från gruppträningslokalen.
Petra Brodin riggade upp mobilen och sände live från gruppträningslokalen. Foto: Cecilia Snöbohm

Hur funkar tabata?

– Tabata är att du jobbar tjugo sekunder och vilar tio. En traditionell tabata är att du kör samma övning åtta gånger, men jag kör två övningar som man varvar och så upprepar man x antal tabater beroende på hur länge man vill köra, säger Petra.

Seniorer pausar tidigare än vanligt

På gymmet är det många som kommer och tillhör riskgrupperna berättar Petra, det var också därför som hon började fundera på hur hon skulle göra för att dels behålla sina medlemmar och samtidigt skapa andra förutsättningar för träning.

– Jag tänker ju mest över att få behålla de som är, att de inte försvinner. Som seniorerna så förstår man att de säger upp sina kort, de brukar ändå ta paus över sommaren, nu slutar de tidigare än vad de brukar. Man vet ju inte hur länge det håller på och då känner man ändå att man vill ha kvar sina medlemmar och då får man hitta på nya saker, säger hon och känner en oro över de i riskgrupperna;

– De mår ju bra av att träna, så det är katastrof om de inte får det.

Tänker du sända fler pass?

– Blir det populärt så tänker jag fortsätta. Sen får vi se om det enbart blir för medlemmar, säger Petra.

Artikeltaggar

CoronavirusetDaniel AskåsFITFolkhälsomyndighetenNyheterPetra BrodinSäffleSäffle karateklubbTegnérhallen

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.