Hoppa till huvudinnehållet

Husen finns fortfarande kvar men inte butikerna

Publicerad:
I den låga byggnaden mellan trevåningshusen är det i dag begravningsbyrå. 1985 fanns Säffle Blomsterhandel där.
I den låga byggnaden mellan trevåningshusen är det i dag begravningsbyrå. 1985 fanns Säffle Blomsterhandel där. Foto: S-E Dahlström

För 35 år sedan fotograferades ett antal fastigheter i centrum av Säffle för en artikel i Säffle-Tidningen. Tittar man på bilderna i dag så kan man konstatera att husen finns kvar. De har inte förändrats mycket. Ändå är skillnaden enorm i ett avseende. De verksamheter som fanns i husen är med få undantag borta.

Bilderna kan berätta om de stora förändringar som har skett och kan säkert också väcka minnen hos många.

Systembolaget skymtar längst till vänster på en av bilderna. Då hade Systembolaget hunnit flytta från grannhuset till nybygget och där håller Systembolaget till fortfarande.

Några år tidigare hade en äldre träbyggnad förstörts i en brand. I det 1985 relativt nya huset hittade man Resebutiken, Gunvors Parfym samt Posten och PK-Banken.
Några år tidigare hade en äldre träbyggnad förstörts i en brand. I det 1985 relativt nya huset hittade man Resebutiken, Gunvors Parfym samt Posten och PK-Banken. Foto: S-E Dahlström

Närmast nybygget låg klädaffären Kappan och i Systembolagets tidigare lokal hade Bergers Bosättning flyttat in. I dag står den stora affärslokalen tom. Till höger om Bergers hade Kjell Lust affären Stjärnsport. Där finns i dag spelbutiken Lundells, som är ett av Säffles äldsta företag. Lundells öppnades redan 1887 av Johan Lundell, som handlade med tobak- och cigarrer. Vid hans bortgång 1907 övertogs affären av hustrun Augusta och senare av dottern Ebba. Länge låg affären i hörnet av Östra Storgatan och Perssons gränd, men flyttade till Sundsgatan när Stjärnsport hade upphört. Inriktningen är förstås inte riktigt den samma som förr, men en poäng är att Lundells länge var ensamförsäljare i Säffle för Penninglotteriet så lite koppling till spel har det funnits genom åren.

Sparbank med namnbyten

I den låga byggnaden närmast hörnhuset finns Fonus begravningsbyrå i dag. 1985 hittade man fortfarande Säffle Blomsterhandel där. Den verksamheten flyttade som bekant senare till Östra Storgatan några stenkast längre bort.

Så här såg det ut för 35 år sedan. Längst till vänster ser man då som nu Systembolaget, men dess grannar var den gången Kappan, Bergers Bosättning och Stjärnsport.
Så här såg det ut för 35 år sedan. Längst till vänster ser man då som nu Systembolaget, men dess grannar var den gången Kappan, Bergers Bosättning och Stjärnsport. Foto: S-E Dahlström

Hörnhuset, som äldre Säfflebor fortfarande kallar Sparbankshuset, gjorde ännu 1985 skäl för det namnet. Då var det Länssparbanken Värmland som fyllde lokalerna på hörnet. Senare blev namnet Sparbanken Alfa. Därefter blev det sammanslagning med Föreningsbanken. Nya namnet blev Föreningssparbanken och senare Swedbank. Efter det tömdes banklokalen i Sparbankshuset och verksamheten koncentrerades till Swedbanks lokaler vid Sundsgatan. Som bekant har flyttlassen rullat även därifrån till Stortorget på senare tid.

Där det en gång såldes möbler fanns 1985 klädbutiken JC. Till höger i huset var det fortfarande herrfrisör samt en boutique och Föreningsbanken, som i dag är Swedbank i andra lokaler.
Där det en gång såldes möbler fanns 1985 klädbutiken JC. Till höger i huset var det fortfarande herrfrisör samt en boutique och Föreningsbanken, som i dag är Swedbank i andra lokaler. Foto: S-E Dahlström

I före detta sparbankslokalen flyttade senare Arbetsförmedlingen in, men bara för en tid. Arbetsförmedlingen flyttade till lokaler norr om torget. Den gamla sparbankslokalen väntar på att fyllas med ny verksamhet.

Inget finns kvar

I Sparbankshuset fanns 1985 damfriseringen La Fayette, som sedan dess har hunnit med en tid vid Stortorget för att numera vara granne med Systembolaget. I markplanet låg Elvaruhuset, som inte heller blev långvarig hyresgäst. Efter Elvaruhuset kom bland annat Väskshopen och Tiara. Numera säljs det bland annat värmepumpar där. Men som sagt, inget av verksamheten 1985 finns kvar nu.

Sparbankshuset gjorde 1985 fortfarande skäl för namnet. Där fanns Länssparbanken Värmland. Andra i huset var La Fayette på andra våningen och Elvaruhuset.
Sparbankshuset gjorde 1985 fortfarande skäl för namnet. Där fanns Länssparbanken Värmland. Andra i huset var La Fayette på andra våningen och Elvaruhuset.

Så är det också med grannfastigheten, alltså den gula tegelbyggnaden som byggdes där en äldre träfastighet tidigare hade förstörts i en eldsvåda. I det nya huset fanns 1985 Resebutiken, Gunvors Parfym och Posten som också omfattade PK-Banken.

Några år senare övertogs Postens lokaler av Apoteket Svanen, som dock också har ändrat adress sedan dess och numera finns vid Stortorget. Den lokalen är nu outhyrd liksom för övrigt också lokalerna en trappa ned.

Inget kvar från 1985 med andra ord.

Holgers lever vidare

Nästa hus är Viktorinska huset. Det var där som Säffles första pizzeria en gång öppnades. 1985 stod det fortfarande Serone på skylten ovanför entrén. Sedan dess har det skett en lång rad namnbyten. Nu finns Bella Rosa där. Restaurang är det alltså fortfarande i lokalerna, men Serone som namn har varit borta länge.

På hörnet i Viktorinska huset var det även 1985 dam- och herrfrisering, men på den tiden stod det Salong Berit Parfymeri och Hårstudio på skylten. Till vänster om denna kan man skymta pizzerian Serone och åt andra hållet en kemtvätt. Längst till höger låg då som nu Holgers konditori.Dahlström
På hörnet i Viktorinska huset var det även 1985 dam- och herrfrisering, men på den tiden stod det Salong Berit Parfymeri och Hårstudio på skylten. Till vänster om denna kan man skymta pizzerian Serone och åt andra hållet en kemtvätt. Längst till höger låg då som nu Holgers konditori.Dahlström Foto: S-E Dahlström

På hörnet fanns det herr- och damfrisering, men inte Boys & Girls som i dag. Den gången stod det Salong Berit på skyltarna.

Närmaste granne var en kemtvätt. Där skulle Emme öppna med tiden, men 1985 var det som sagt kemtvätt.

Därefter kommer ett av få bestående företag, nämligen Holgers konditori. I det fallet handlar det inte bara om överlevnad sedan 1985. Holgers startades av Holger Andersson redan 1933 och innan dess fanns andra konditorier där. Den historien sträcker sig på samma plats tillbaka till förra sekelskiftet.

Lyktan i mejeriet

Med hjälp av en annan bild förflyttar vi oss tillbaka till korsningen Sundsgatan – Östra Storgatan. Där låg då som nu det gamla mejeriet från 1911. Bilden avslöjar att 1985 var det Värdshuset Lyktan som fanns där. Då var det i alla fall verksamhet i huset. Det har det inte varit på länge nu.

I det gamla mejeriet från 1911 har det varit otaliga restaurangnamn sedan Mjölkbarens tid. 1985 var det Värdshuset Lyktan som gällde. I huset till vänster – Karlströmshuset – hittade man 1985 Gunvors Parfym, som också fanns på andra sidan av gatan, samt barnekiperingen Smultronstället.
I det gamla mejeriet från 1911 har det varit otaliga restaurangnamn sedan Mjölkbarens tid. 1985 var det Värdshuset Lyktan som gällde. I huset till vänster – Karlströmshuset – hittade man 1985 Gunvors Parfym, som också fanns på andra sidan av gatan, samt barnekiperingen Smultronstället. Foto: S-E Dahlström

Snett mitt emot i korsningen ligger det som brukar kallas Grorfeltshuset trots att det är länge sedan Grorfelts möbelaffär försvann därifrån. 1985 när bilden på det huset togs var det klädbutiken JC som fanns där. Dessförinnan fanns det en radio- och TV-affär där. Någon pizzeria fanns ännu inte i grannlokalen. Dit gick man fortfarande för att bli klippt hos frisören.

Ytterligare en bild från 1985 visar på förändringarna som har skett. Det handlar om Karlströmshuset. Så kallas det eftersom det en gång inrymde Karlströms skoaffär. Till höger låg Gerdins herrekipering. 1985 var båda dessa borta. Då stod det fortfarande Gunvors Parfym även om det skett en flytt tvärs över gatan.

Bredvid låg Smultronstället, som var en affär som sålde barnkläder.

Livligt i Perssons gränd

En annan lite annorlunda bild, också tagen 1985, visar Perssons gränd, som just då byggdes om till gågata. Där fanns från vänster Löfgrens Ur & Guld, Eric´s konditori, Westkustens fiskaffär och optiker Allan Nilsson. I huset till höger hittade man Lokala skattemyndigheten samt klädbutiken Lisa & Sluggo. Fiskaffären fanns kvar till i fjol – då precis 100 år – men nu finns inget längre kvar från 1985.

Just 1985 pågick arbetet med att göra Perssons gränd till gågata. Det var en livlig gågata. Där fanns guldsmedsaffär, konditori, fiskaffär, optiker och affär med barnkläder. Dessutom hade skattemyndigheten kontor där.
Just 1985 pågick arbetet med att göra Perssons gränd till gågata. Det var en livlig gågata. Där fanns guldsmedsaffär, konditori, fiskaffär, optiker och affär med barnkläder. Dessutom hade skattemyndigheten kontor där. Foto: S-E Dahlström

I ett historiskt perspektiv framstår inte 35 år som en speciellt lång tid, men ändå är det nästan inget kvar av affärslivet från den tiden. Det gäller också om man tänker tillbaka på övriga byggnader vid Östra Storgatan och Stortorget. Kommer ni ihåg Torghallen, Mitti Livs, Säffle bokhandel, Jedviks skor med flera?

Och just 1985 pågick bygget av det som skulle bli ICA Källan i hörnet av Östra Storgatan och Karlstadsvägen. Senare blev det ICA Supermarket och numera ICA Nära.

Den gamla busscentralen fanns fortfarande kvar. Det tidigare caféet inrymde 1985 en lampaffär. Ingmans Buss hade kontor i huset och dess blåvita bussar och lastbilar sågs på tomten där det bland annat också fanns ett hyrcenter.
Den gamla busscentralen fanns fortfarande kvar. Det tidigare caféet inrymde 1985 en lampaffär. Ingmans Buss hade kontor i huset och dess blåvita bussar och lastbilar sågs på tomten där det bland annat också fanns ett hyrcenter. Foto: S-E Dahlström

På andra sidan av gatan låg fortfarande den gamla busscentralen där det tidigare busscaféet hade blivit lampaffär och där det inne på gården fanns ett hyrcenter. Ingmans bussbolag hade också sina lokaler här. Resterna av Nynäs bensinstation fanns också kvar 1985, men skulle snart liksom busscentralen rivas. Kvar blev en tomt som Konsum Värmland äger och hade planer för, men mer än så blev det inte. Marken är outnyttjad.

Det enda som finns kvar från 1985 är Systembolaget och Holgers konditori.

Just detta år, alltså 1985, pågick byggandet av det som skulle bli ICA Källan i hörnet av Östra Storgatan och Karlstadsvägen.
Just detta år, alltså 1985, pågick byggandet av det som skulle bli ICA Källan i hörnet av Östra Storgatan och Karlstadsvägen. Foto: S-E Dahlström

Artikeltaggar

lokalhistoriaNöje/KulturSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.