Hoppa till huvudinnehållet

Bönderna som bygger ut för ökad produktion

Publicerad:
Utbyggnaden och moderniseringen på gården innebär att mjölkproduktionen kommer att öka med 25 procent.
Utbyggnaden och moderniseringen på gården innebär att mjölkproduktionen kommer att öka med 25 procent. Foto: Carolina Schützer

Det här är bönderna som vågar satsa på modernisering och en stor utbyggnad för ökad mjölkproduktion. Syskonen Håkan, Monica och Sören Thörner genomför en stor satsning på Norra Averstad Gård i Ölserud på Värmlandsnäs med syfte att öka mjölkleveranserna till Wermlands Mejerier i Nysäter.

Det är en omfattande investering som sker på Norra Averstad. Dels byggs både en ny foderanläggning och ett nytt ungdjursstall som ska utrustas med en ny robotanläggning. Dessutom renoveras den gamla ladugården samtidigt som robotanläggningen moderniseras och uppdateras till den nyaste versionen.

– Det är stor satsning som landar på 11-12 miljoner kronor men vi tror på fortsatt utveckling och kommer att rikta allt fokus på mjölkproduktion, berättar Monica Thörner.

Monica Thörner driver Norra Averstad Gård tillsammans med sina bröder.
Monica Thörner driver Norra Averstad Gård tillsammans med sina bröder. Foto: Claes Österman

Satsningen innebär också att familjeföretaget kommer att behöva göra nyanställningar.

– Det stämmer. Vi behöver anställa fler för att klara bemanningen och det är naturligtvis positivt för oss som är inriktade på de gröna näringarna och strävar efter att hålla landsbygden levande , säger Monica.

I det nya ungdjursstallet kommer det att bli plats för 65-70 kor som ska gå i liggbås och få hög komfort. Det innebär att mjölkproduktionen på gården ökar med 25 procent.

– Det betyder närmare 2000 liter mjölk om dagen eller närmare 700000 liter på ett år, utöver den mängd som vi redan levererar, säger Monica.

All mjölk från gården levereras till Wermlands Mejeri i Nysäter där ju syskonen Thörner är en av delägarna.

– Mejeriet fortsätter att gå bra och det pågår hela tiden en produktutveckling. Så det kommer att gå åt mer mjölk, säger Monica.

Sören Thörner i den gamla ladugården som ska byggas om och moderniseras, bland annat för att ge högre djurkomfort.
Sören Thörner i den gamla ladugården som ska byggas om och moderniseras, bland annat för att ge högre djurkomfort. Foto: Albin Norén

Framgångarna för mejeriet i Nysäter är en av orsakerna till att syskonen nu satsar allt på mjölkproduktion och har slutat med potatisodling.

– Förr innebar avräkningspriserna rena berg-och-banan för mjölkproducenterna. Men priserna är numera stabila och det skapar stor trygghet och ger oss möjlighet att satsa på ökad produktion. Att kunderna väljer våra produkter skapar också trygghet, förklarar Monica.

Samtidigt som man bygger två nya hallar, satsar man också på den gamla ladugården som byggdes 1979.

– Den börjar bli gammal och behöver ny utrustning och inredning för ökad djurkomfort, säger Monica.

Arbetet på gården pågår sedan någon månad och beräknas vara klart i höst.

Artikeltaggar

AlpintJordbrukNyheterVärmlandsnäsWermlands Mejeri

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.