Hoppa till huvudinnehållet

Samarbetar med fria hemleveranser från lokala handlare

Publicerad:
Köpmannaföreningen, Säffle Taxi och Säffle kommun inelder ett samarbete om hemleveranser för att underlätta i coronapandemin. På bilden ses från vänster Caroline Fröling och Pia Proper från kommunens näringslivsenhet, handlarna Gerd Brodén, Agneta Videdal och Magnus Jansson samt Peter Hahn från Säffle Taxi.
Köpmannaföreningen, Säffle Taxi och Säffle kommun inelder ett samarbete om hemleveranser för att underlätta i coronapandemin. På bilden ses från vänster Caroline Fröling och Pia Proper från kommunens näringslivsenhet, handlarna Gerd Brodén, Agneta Videdal och Magnus Jansson samt Peter Hahn från Säffle Taxi. Foto: Claes Österman

Säffle Köpmannaförening och Säffle Taxi gör tillsammans med Säffle kommun en gemensam satsning på fria hemleveranser av varor och matlådor till människor som inte vill gå ut på grund av coronapandemin.

– Det handlar om att hjälpa varandra i svåra tider, säger Peter Hahn på Säffle Taxi.

Det var köpmannaföreningens ordförande, ICA-handlaren Stefan Källvik som tillsammans med Peter Hahn lanserade idén.

– Vi har länge samarbetat med hemleveranser av matkassar och tyckte att det borde vara en idé också för Säffles övriga butiker och restauranger. Och det visade sig att intresset var väldigt stort, berättar Peter.

Peter Hahn, ägare Taxi Säffle, berättar att hemleveranserna idag är tre gånger fler än tidigare.
Peter Hahn, ägare Taxi Säffle, berättar att hemleveranserna idag är tre gånger fler än tidigare. Foto: Jenni Jansson

Därmed drar man nu, i ett gemensamt projekt stöttat av Säffle kommun, igång fria hemleveranser av varor och matlådor till människor som av förklarliga skäl hart svårt att gå ut men har behov av att handla.

– Vi tror och hoppas att detta gör det enklare för många, särskilt personer inom riskgrupper, att handla och samtidigt stödja våra lokala handlare och restauranger. Det här är ett bra sätt att få snabb och säker tillgång till varor och god mat, säger Peter vars taxi är utrustad med både kyl och värmeskåp för att kunna leverera både kall och varm mat.

Har du redan hunnit märka någon förändring?

– Ja, det har ökat. Idag har vi nog tre gånger mer utkörningar än normalt, svarar Peter.

Betydelsefullt

Övriga handlare är nöjda och tycker att satsningen är betydelsefull ur flera aspekter.

– Att värna om de lokala butikerna handlar om att hålla vår stad levande. Det är synd att det ska till en svår kris för att alla ska inse betydelsen av detta men å andra sidan visar det sig nu att krisen binder oss samman och skapar en gemenskap som vi ska värna om när krisen en gång är över, säger Gerd Brodén, en av Säffles lokala handlare.

Hennes kollega Agneta Videdal håller med:

– Det som händer i världen just nu har skapat en stark samhörighet och människor inser hur viktigt det är att vi hjälper varandra och värnar om det som vi tillsammans har byggt upp, säger hon.

Magnus Jansson, en annan av Säffles lokala handlare, tycker det är bra med nya idéer och satsningar för att tacka problemen som coronapandemin orsakar.

– Det är viktigt att människor trots den svåra situationen har möjlighet att handla lokalt och jag hoppas att ännu fler ansluter till de här hemleveranserna, säger han.

Kommunen stöttar

Säffle kommun stöttar initiativet.

– Det känns bra att vi har en stark samarbetspartner i köpmannaföreningen . Det här är en jättebra satsning som vi hoppas ska finnas kvar och vidareutvecklas den dag då pandemin planat ut och vi kan återgå till det normala, säger näringslivschefen Pia Proper.

Peter Hahn tycker att idén med hemleveranser är värd att utveckla.

– Det handlar om att bygga upp en gemensam logistik men också om att skapa ett nytt beteende. Jag tror att den samhörighet som vuxit fram under krisen kommer att stärkas och att det bidrar till att vi i framtiden värnar mer om det lokala, säger han.

Artikeltaggar

CoronavirusetNyheterPia ProperSäffle kommunSäffle köpmannaförening

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.