Stort ras för sommarjobben i coronans spår

Ekonomi | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Nöjesparken Liseberg har tvingats att skjuta fram sin premiär på grund av coronaviruset. Skulle man tvingas ha stängt i sommar påverkar det sommarjobbaspiranter. Arkivbild.
Foto: Thomas Johansson/TT
Drömmen om ett sommarjobb kommer stanna vid just en dröm för många ungdomar.
Antalet anmälda sommarjobb har nästan halverats de senaste veckorna på grund av coronapandemin, visar statistik som TT tagit del av.

Backa bandet till början av februari och det såg mycket ljusare ut. Då hade under de senaste två månaderna cirka 49 000 feriejobb annonserats ut via Arbetsförmedlingen, en siffra i närheten av förra årets rekordnotering.

Därefter bröt coronapandemin ut och läget har förändrats drastiskt. När varslen hamnat på rekordnivåer och klassiska sommarjobbsverksamheter som restauranger och caféer drabbats ser nu situationen ut att förändras radikalt.

Färre jobb

Under den senaste månaden har 12 534 sommarjobbsplatser anmälts till Arbetsförmedlingen.

Det kan jämföras med drygt 23 000 samma period 2019 och drygt 21 000 året dessförinnan.

– Från och med vecka 11-12 märker man en skillnad som sammanfaller väldigt tydligt med coronaproblematiken. Det är en nivåskillnad, säger Jens Sandahl, sektionschef vid Arbetsförmedlingens analysavdelning.

– Det är branscher som är allmänt berörda av corona och tvingas varsla. Man kan säga jobb där människor träffar andra människor som exempelvis hotell- och restaurangnäringen.

Bärplockare – ett alternativ

Är det då helt kört för sommarjobbaspiranter? Nja, inte riktigt. Dels handlar det om hur länge coronapandemin ger samhällskonsekvenser, dels i vilken utsträckning andra sektorer kan komma att behöva arbetskraft.

– Det finns sektorer som går bättre. Vård och omsorg behöver i större utsträckning personal, säger Jens Sandahl.

Samtidigt har också konkurrensen hårdnat kring sådana jobb. Stockholms stad har till exempel meddelat att man av försiktighetsskäl inte vill släppa in hur många nya personer som helst i såväl äldre- som barnomsorgen. Jens Sandahl ser dock andra alternativ:

– Gröna sektorer som bärplockning där man i vanliga fall anlitar utländsk arbetskraft. Stora nöjesparker har skjutit på öppettiderna men öppnar de upp igen kan det finnas ett jättestort behov.

Tobias Österberg/TT

Fakta: Antalet anmälda sommarjobb

Fakta: Antalet anmälda sommarjobb

Antalet anmälda sommarjobb till Arbetsförmedlingen under veckorna 12–15 de senaste åren:

2018: 21 314

2019: 23 686

2020: 12 534

Källa: Arbetsförmedlingen.

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.