Hoppa till huvudinnehållet

Cykel- och triathlonförening bildad i Säffle

Publicerad:
South Wermland Sportsclub är en ny idrottsförening i Säffle.
South Wermland Sportsclub är en ny idrottsförening i Säffle. Foto: Jan Guttman

I januari bildades en ny idrottsförening i Säffle. South Wermland Sports Club, SWSC är den nya föreningen som riktar in sig på cykling och triathlon.

– Ambitionsnivån var att på något sätt samla ihop oss och göra en egen förening för att ha ett gemensamt namn och gemensam tröja och någonting att tävla och träna för, säger Jonas Askås, Ordförande i SWSC.

Föreningen kände innan nystarten av SWSC, att det var dags att starta upp något som gjorde tillgängligheten mer lokal. Innan hade de fått tillhöra föreningar i bland annat Grums, Karlstad och Åmål.

– Vi var några stycken som cyklat och hållit på med triathlon ganska länge, men vi kände att vi behövde starta någonting som var mer lokalt. Det fanns inte riktigt någon klubb som samlade det här intresset och det är ändå ganska stora sporter på andra ställen, säger Jonas.

  • Foto: Pär Atuma Nilsson
  • Foto: Pär Atuma Nilsson
  • Foto: Jonas Askås
  • Foto: Jonas Askås

"Lite som förut"

Normalt under den här våren är det mellan 6-12 stycken per träning. Variationen är ganska förståelig med tanke på rådande situation. Trots det, skiljer sig inte träningen från innan de bildade en ny förening i Säffle.

– Vi gör lite som förut, vi har gemensamma träningar, oftast är det på tisdagar och torsdagar och någon gång på helgen. De som vill vara med dem kommer och är med, man måste inte vara med i klubben för att gå på träningen. Det är egentligen inte någon skillnad från förr, vi har blivit några fler, vilket vi tycker är kul.

Hur långt tar ni er under ett pass?

– Det är lite olika, men eftersom att det oftast sker efter jobbet, så blir det inte mer än 5-7 mil.

Olika grupper

I nuläget är det runt 30 medlemmar i föreningen.

– Det är ett hyfsat stor cykelgäng som vi har lyckats samla ihop och det är superkul. Det är framförallt cyklingen som de flesta håller på med, men vi är medlemmar i både Svenska cykelförbundet och Svenska Triathlonförbundet, säger Jonas.

Det är lite olika grupper som kör i föreningen och en av grundtankarna är att forma träningsgrupper utifrån önskemål och behov. När de sedan tränar är det mestadels en fin mix av både män och kvinnor i grupperna, men det finns ett gäng tjejer som har dragit ihop en egen grupp för damer.

– Det är lite tjejer som har hakat på. Ibland kan man tänka sig att varför ska det finnas en grupp enbart för tjejer, det behövs det egentligen inte, man måste inte dela det så att säga. Men jag tror att man ibland känner att det kan vara lite skönt att börja så.

Några i tjejgänget träffade Säffle-Tidningen på Påskafton.
Några i tjejgänget träffade Säffle-Tidningen på Påskafton. Foto: Cecilia Snöbohm

Ambitioner

På South Wermland Sports Clubs hemsida står det ett tydligt budskap om hur de vill arbeta för att främja utövandet och intresset för idrottslig verksamhet inom cykel, löpning, simning och triathlon. Ytterligare vill föreningen främja för gemensam träning, glädje i utövandet av sporterna, nyfikenhet på grenarna och spetskompetens.

– Ambitionen är nog egentligen att vi ska vara en trevlig och bra förening som samlar ihop de som tycker det här är kul. Kan vi väcka intresset hos några fler, både yngre och äldre, så vore det jättekul. De flesta av oss kör för att det är kul och har sina egna mål, säger Jonas.

SWSC:s styrelse, förutom Jonas Askås, består av; Simon Rundqvist, Per Atuma Nilsson, Martin Karlsson och Daniel Askås.
SWSC:s styrelse, förutom Jonas Askås, består av; Simon Rundqvist, Per Atuma Nilsson, Martin Karlsson och Daniel Askås. Foto: Jonas Askås

Artikeltaggar

CyklingJonas AskåsSäffleSportTriathlon

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.