Hoppa till huvudinnehållet

En av de bästa spelarna – trots rullstolen

Publicerad:
Anders Johansson från Säffle är en av Sveriges bästa biljardspelare, trots att han är rullstolsburen. Han beskriver sig själv som tävlingsmänniska som ger allt i alla lägen.
Anders Johansson från Säffle är en av Sveriges bästa biljardspelare, trots att han är rullstolsburen. Han beskriver sig själv som tävlingsmänniska som ger allt i alla lägen. Foto: Claes Österman

Anders Johansson, 39 år från Säffle är en av Sveriges bästa biljardspelare. Det finns bara en sak som skiljer honom från hans medtävlare - Anders är rullstolsburen.

– Min räckvidd blir inte lika bra när jag sitter och spelar. Men det grubblar jag aldrig på, säger han med ett leende.

Anders liv förändrades dramatiskt när han vid 18 års ålder skadades i en allvarlig trafikolycka. Anders skadade ryggen så svårt att han blev rullstolsbunden.

– Men jag hade ett starkt psyke och kunde hantera mitt nya liv på ett bra sätt. Det är klart att jag hellre varit frisk och spelat fotboll men jag hade inställningen att så fort som möjligt komma igång med mitt liv igen, berättar Anders.

Koncentrationsförmåga och bollkänsla är två nödvändiga egenskaper för en framgångsrik biljardspelare.
Koncentrationsförmåga och bollkänsla är två nödvändiga egenskaper för en framgångsrik biljardspelare. Foto: Claes Österman

Han insåg betydelsen av att fortsätta vara aktiv och inte stänga in sig. Vägen tillbaka gick delvis genom idrotten. Dels genom tennis men framför allt innebandy där Anders i sju år var med i landslaget i rullstolsinnebandy och vann flera medaljer i både VM och EM. Han har spelat innebandymästerskap i bland annat Holland och Tjeckien.

– Sverige är regerande mästare, förlorar aldrig, säger han med ett leende.

Han är fortfarande involverad i innebandyn och ska i höst vara med och träna ett nystartat rullstolslag i Karlstad.

Högt rankad

Men de senaste tio åren är det i biljard som Säfflekillen har profilerat sig. Men där tävlar han inte mot funktionshindrade spelare.

– Nej, vi tävlar alla mot varandra, oavsett om vi sitter i rullstol eller inte. Frånsett att min räckvidd är sämre är det egentligen inga skillnader, förklarar Anders.

Ranking och tävlingsresultat visar att Anders - trots rullstolen och en kronisk nervinflammation i händer - tillhör de bästa biljardspelarna i Sverige. Biljardspelare är rankade i fyra olika nivåer, Anders tillhör den högsta, klass 1. Till saken hör att det är hög klass på svensk biljardsport.

Kön som Anders spelar med är specialtillverkad efter hans personliga önskemål.
Kön som Anders spelar med är specialtillverkad efter hans personliga önskemål. Foto: Claes Österman

Sverige har i Henrik Larsson en spelare som blivit världsmästare för rullstolsburna spelare fyra gånger.

– Men honom har jag aldrig mött. Han bor i Skåne och tävlar mest där och dit har jag aldrig åkt för att tävla. Så vi har aldrig spelat mot varandra, säger Anders.

Anders spelade biljard första gången då han var tio år.

– Det var på ungdomsgården i Trollhättan. Jag tyckte det var roligt men hade så mycket annat att göra. Det var för tio år sedan som jag började spela igen på allvar och det gick så bra att jag fortsatte och numera tävlar jag mer eller mindre varenda helg, berättar han.

9-ball är roligast

Han spelar 10-ball och 9-ball och tycker att 9-ball är roligast.

– Där får man ha lite tur, ler han

Annars har biljardspelare aldrig tur. Allt handlar om skicklighet - och geometri.

– Ja, faktiskt. Det handlar ofta om att räkna ut i vilka vinklar man ska göra stöten, säger Anders.

I källaren hemma hos Anders står biljardbordet där han lägger ned mycket tid på träning - och tävling.
I källaren hemma hos Anders står biljardbordet där han lägger ned mycket tid på träning - och tävling. Foto: Claes Österman

Men biljard betyder mer än att tävla och spela.

– Det är kul att spela och träna men det har också social betydelse. Man lär känna många människor och träffas ofta i trevliga sammanhang. Hit till Säffle är det många som kommer för att spela, berättar han.

Och då är det inga skojmatcher.

– Nej, det är alltid fullt allvar när vi spelar. Är det match så vill man vinna.

Anders har nämligen ett biljardbord i källaren i huset där han bor och dit kommer spelare från stora delar av landet för att utmana varandra.

Tävlingsmänniska

Anders är en kille som gillar utmaningar och tycker om att testa sina gränser i olika sammanhang. Därför har det under årens lopp blivit en hel del olika sporter. Det har i sin tur gjort att han tränat upp sin koordinationsförmåga och tajming. Han beskriver sig själv som en tävlingsmänniska som ger allt när det gäller och ogillar att förlora.

Anders är född och uppvuxen i Trollhättan och har tidigare bott i Göteborg och Kalmar innan han för sex år sedan hamnade i Säffle. Hur kom det sig?

– Jag var ofta på besök hos goda vänner här och till slut insåg jag att det var lika bra att flytta hit. Nu har jag jobb som administratör på Smedgården i Långserud och det trivs jag väldigt bra med, säger han.

Artikeltaggar

BiljardSäffleSportTrafikolyckor

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.