Hoppa till huvudinnehållet

Systembolaget: Vodka är inte handsprit

Publicerad:
Nej, vodka duger inte som handsprit. Alkoholhalten är för låg.
Nej, vodka duger inte som handsprit. Alkoholhalten är för låg. Foto: Janerik Henriksson/TT

Om och om igen har det inpräntats i svenskarna, uppmaningen som blivit pandemins slogan: Tvätta händerna. Har man inte tillgång till tvål och vatten går det bra med handsprit, rådde Folkhälsomyndigheten – och förvandlade därmed flaskorna med desinfektionsmedel till hårdvaluta.

Bristen på handsprit har nu nått hela vägen in på Systembolaget. I flera butiker har det satts upp skyltar som informerar om att vodka, gin och annan sprit menad för förtäring inte fungerar som handsprit.

– Vi har fått en del frågor från kunder och i de butikerna har vi satt upp skyltar, berättar Therese Elmgren, pressansvarig på Systembolaget.

Även på hemsidan har de fått liknande frågor.

– Men det går inte, precis som det står på skyltarna. Det behöver vara en högre procenthalt, säger Therese Elmgren.

För att spriten ska fungera som desinfektion måste alkoholhalten vara minst 60 procent.

Artikeltaggar

CoronavirusetFolkhälsomyndighetenNyheterSystembolaget

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.