Hoppa till huvudinnehållet

Gänget som får Säffle att blomma

Publicerad:
Årets blomning kommer att gå i eldens färger; rött, gult och orange kommer att förgylla centrum. Erica Lindell, Madelene Elgtberg, Mikael Östberg och Lena Ekberg från park och fritid i Säffle är i full gång med förberedelserna av årets utplantering.
Årets blomning kommer att gå i eldens färger; rött, gult och orange kommer att förgylla centrum. Erica Lindell, Madelene Elgtberg, Mikael Östberg och Lena Ekberg från park och fritid i Säffle är i full gång med förberedelserna av årets utplantering. Foto: Carolina Schützer

Äntligen har våren kommit, och snart kommer det som många Säfflebor väntar på; utplanteringen av blommorna i centrum. Personalen på park och fritid i Säffle är i full gång med förberedelserna inför årets stora plantering.

– Det är det här man längtar till, säger Madelene Elgtberg.

Säffle kommuns växthus är just nu hem för de cirka 13000 plantor som ska planteras ut i Säffle och Åmål inom en ganska snar framtid. Den första sändningen kom under vecka 14 och den sista kom förra onsdagen, och just nu är man i full gång med att sätta plantorna i krukor eller förbereda amplar och "blombollar".

Lena Ekberg och Madelene Elgtberg, från park och fritid i Säffle, är två av dem som finns på plats i växthuset när ST kikar förbi.

Hur lång tid tar det att plantera ut allt?

– Det tar nog två dagar med hjullastaren, sedan en dag i traktorn - bara planteringen vid stadshuset tar en halv dag på tre till fyra personer. Så allt som allt tar det säkert en vecka, menar Madelene.

Erica Lindell, Lena Ekberg, Mikael Östberg, Madelene Elgtberg är några av de som ser till att Säffle blommar i sommar.
Erica Lindell, Lena Ekberg, Mikael Östberg, Madelene Elgtberg är några av de som ser till att Säffle blommar i sommar. Foto: Carolina Schützer

Rött, gult och orange

När utplanteringen påbörjas beror på vädret.

– Vi är ju rädda för järnnätterna, för fryser det så är det kört sen. Vi vill ju att allt ska vara klart till skolavslutningen, det är målet, berättar Lena.

Årets färger går i gult, rött och orange, och det mesta är blommande, så alltså nästan inget gräs i år.

– Alla blommor kräver ju skötsel, så vi försöker få det så fint som möjligt med så lättskötta plantor som möjligt. Blommor som behöver vatten och lite puts - annars hinner vi inte med, säger Lena.

  • Foto: Carolina Schützer
  • Foto: Carolina Schützer
  • Foto: Carolina Schützer
  • Foto: Carolina Schützer
  • Foto: Carolina Schützer
  • Foto: Carolina Schützer

Hur kul är det här jobbet?

– Det här är ju årets höjdpunkt, det är det här man längtar till, säger Madelene med medhåll från Lena.

– Det är riktigt roligt nu när det händer så mycket här i växthuset också - över en helg har det ju hänt massor. Men vi vill ju att de blommar när de ska ut på stan, så det blir en del bortklippande av blommor som kommer redan nu.

Hur länge håller blommorna sig?

– De blommar tills frosten kommer. Blommorna håller sig bara vi är med och putsar på dem. Man måste få bort dåliga och döda blommor bara, så att nya kommer, förklarar Madelene.

Men för att Säffle ska kunna fyllas med blommor under vårkanten, så krävs det en hel del planering och arbete - redan i höstdags. I oktober ska allt vara klart och inskickat. Både Lena och Madelene pointerar att det är väldigt kul att de fått så fria händer.

– Vi är väldigt privilegierade, och vi hoppas att vi får fortsätta med det, säger Lena och Madelene fyller i:

– Det är roligt att få så fria händer som vi får - att få tänka igenom färger, former och allt som ska passas ihop; jättekul.

Gult, rött och orange är årets färger.
Gult, rött och orange är årets färger. Foto: Carolina Schützer

Mycket positiva reaktioner

Både Lena och Madelene berättar att de ofta får mycket beröm från folk i stan - att det i stort sett alltid är någon som kommer fram och pratar.

– Det är jättekul att folk är så positiva och tycker att det blir så fint, det är alltid kul att få "beröm". Sedan är det ju fler än vi som gör helheten; klipper gräs, rensar och plockar skärp - de ska också ha beröm, menar Lena.

– Allting hänger ihop, allt måste vara bra för att blommorna ska synas. Är det för högt gräs och skräpigt så blir inte heller blommorna lika fina. Allt måste vara tipptopp.

Så snart nätterna är frostfria så kommer så snart även blommorna och förgyller Säffle centrum. Rabatter, "blombollar", amplar och krukor kommer snart att blomma i eldens färger; rött, gult och orange.

– Vi hoppas bara att de får vara ifred också, förra året gick riktigt bra, avslutar Lena.

Artikeltaggar

BlommorHus och hemNyheterSäffleVäxthus

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.