Hoppa till huvudinnehållet

Mycket nytt när Wiksfors Bruk slår upp portarna

Publicerad:
Mari Öberg arbetar som ekonom på BUN i Säffle men har ett stort intresse för inredning och öppnar idag  Bruket Interiör i Wiksfors, Långserud.
Mari Öberg arbetar som ekonom på BUN i Säffle men har ett stort intresse för inredning och öppnar idag Bruket Interiör i Wiksfors, Långserud. Foto: Kjell Olsson

- i kommer att följa alla de förordningar och rekommendationer som finns just nu.

Det säger Jonas Byh och Marie Öberg inför lördagens premiär i Wiksfors före fabriksområde i Långserud

Det betyder att en matgäst i taget får beställa från vedugnsbageriet Wedbränt och i Maries och sambon Martin Balders stora lokal med både antikviteter och nyproducerat kommer man att se till att avstånden hålls och insläpp sker enligt reglerna.

450-500 grader är det i ugnen
450-500 grader är det i ugnen Foto: Kjell Olsson

Verksamheterna i de gamla fabrikslokalerna i Wiksfors blir fler och fler. Idag öppnar vedugnsbageriet Wedbränt där familjerna Byh och Peterson kommer att jobba hårt för att servera vedugnsbakat bröd.

- Det speciella är att grunden består av kalljäst deg som efter 78 timmar får bli grundplåt i den 450-500 grader varma vedeldade ugnen, berättar Jonas Byh. Fyllningen är antingen med eller utan kött.

623 Jonas Byh med en vedugnsbakad godsak
623 Jonas Byh med en vedugnsbakad godsak Foto: Kjell Olsson

Den mysiga serveringslokalen är egentligen det gamla spånrummet där spån för eldning förvarades.

- Denna kommer inte att användas på grund av gällande rekommendationer utan vi låter en i taget beställa för take-away eller måltid vid något av de bord som vi spridit ut på rejäla avstånd, säger Thomas Peterson.

Jons Byh och Thomas Peterson väntar på kunder till Take Away från vedugnen kallad Wedbränt i Wiksfors i Långserud
Jons Byh och Thomas Peterson väntar på kunder till Take Away från vedugnen kallad Wedbränt i Wiksfors i Långserud Foto: Kjell Olsson

Thomas och Jonas kommer att baka så länge degen räcker.

- Vi hoppas kunna använda lokala råvaror i möjligaste mån, säger Jonas.

Skyltar på "värmlandsmål" sitter uppsatta lite här och där och får säkert besökarna att dra på munnen.

- Det kan bli upp till fyra timmars öppet premiärdagen med liten reservation för tillgången på deg, säger Jonas.

De kommer att ha öppet några lördagar framöver och eventuellt blir det mera öppettider i sommar beroende på omständigheterna.

Martin Balder med ett vackert danskt hyllsystem i sex delar av välkände dansken Poul Cadovius
Martin Balder med ett vackert danskt hyllsystem i sex delar av välkände dansken Poul Cadovius Foto: Kjell Olsson

Martin Balder har sedan ett år tillbaka sin antik- och designaffär på våningen över vedugnsbageriet. Det är cirka 200 kvadratmeter där antikviteter av olika slag finns. Nu har dock Martin fått avstå en del av ytan för sambon Marie Öberg som smakfullt inrett sin del under namnet Bruket Interiör. Där finns både nyproducerat och renoverat på plats. Keramik, porslin, lampor och textilier finns exponerat i skåp och på hyllor. Spännande lantbord från Ungern finns också på plats.

Varför ungerskt?

- Jag har kontakt med en man som letar reda på och delvis renoverar samt köper upp spännande möbler som jag har här, säger Marie.

Marie arbetar på BUN-kontoret i Säffle som förvaltningsekonom och har genom sitt tidigare arbete vid en bank i Töcksfors kommit i kontakt med Långserudsbygden.

- Det här är ju en extra spännande sak som jag gör med något jag är intresserad av och vi räknar med att ha öppet lördagar och söndagar, säger Marie.

Fina textilier är något av det som Mari Öberg säljer i sin inredningsbutik i det gamla bruket.
Fina textilier är något av det som Mari Öberg säljer i sin inredningsbutik i det gamla bruket. Foto: Kjell Olsson

Hon nämner även att hennes produkter finns på nätet där man kan beställa för avhämtning i Wiksfors - viktigt i dessa speciella tider.

Vid sin sida har hon sambon Martin Balder som är rutinerad i antikvitets- och konstbranschen. Han har sedan februari haft sin verksamhet i huvudsak förlagd till en popup-butik i Karlstad.

- Det var före i detta CGC-lokalerna där det har varit ett bra flöde av både intresserade och kunder, säger Martin. Det blir både impulsiva och planerade inköp och mitt dyraste objekt såldes faktiskt till en spontankund som råkade komma förbi, berättar Martin.

När ST hälsar på packar Martin upp olika saker i Wiksfors och han är speciellt glad över att ha ett hyllsystem av välkände danske möbeldesignern Paul Cadovous. det finns även mycket annat spännande och intressant.

- Det finns ett stort intresse för både vacker och funktionella antikviteter inte minst genom alla TV-program, säger Martin.

Han känner väl till sina föremål och kan inlevelsefullt berätta både fakta och kuriosa om sakerna.

Även Martin Balder har en stor del av verksamheten på nätet och kunderna finns då i flera länder bl.a USA.

Träkonstnären Lotta Boholm Wall kommer att ha öppet och visa besökarna hur hon arbetar. Hennes spännande träskulpturer finns att beskåda runt om i Wiksforterrängen.

Klurig soffa, design Urban Bäckström, utanför Wedbränt i Långserud
Klurig soffa, design Urban Bäckström, utanför Wedbränt i Långserud Foto: Kjell Olsson

Artikeltaggar

LångserudMat och dryckNyheterThomas PetersonTurism

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.