Cirkeln är sluten för Petter Andersson. Det var när han såg Billy Elliot i London som han gick från musikaltvivlare till musikalfrälst – och när den sätts upp på Säffleoperan i höst spelar han själv Billys pappa, Jackie.
– Jag är enormt glad som får göra detta.
Petter Andersson, till vardags hemmahörande på Kulturhuset Spira i Jönköping, har arbetat som skådespelare i 30 år. Men musikalscenen klev han upp på så sent som för fem år sedan.
– Jag var rädd för det innan! Teater var det "riktiga"; musikal kändes lite plastigt på något vis.
När ord tar slut
Det som fick honom att ändra sig var när han såg just Billy Elliot i London.
– Jag var helt golvad känslomässigt av upplevelsen. Jag tog mig inte ens ut i foajén i pausen!
Det som tidigare hade verkat så onaturligt föll plötsligt helt på plats och han förstod varför så många människor älskar musikaler.
– Konst handlar ju om känslor, och i de stunder då orden inte räcker till blir det helt naturligt att sång eller dans tar vid. Nu när jag ser om filmen kan jag faktiskt känna att något fattas när de inte brister ut i sång i vissa scener.
Ny passion
Sedan dess har han fått upptäcka sin egna sångröst på "äldre dar" och medverkat i musikaler som bland andra Les Misérables och Spelman på taket. Som en av de fasta skådespelarna på Kulturhuset Spira var han med och startade upp musikalscenen där, under ledning av regissören Staffan Aspegren.
– Jag har övat som en idiot, kan man väl säga. Men så är det också enormt kul.
Första audition
Petter sneglade lite avundsjukt på Billy Elliot när den skulle ha svensk premiär i Malmö 2016, men tänkte då att den inte var ämnad för honom. Det är tur att man kan ändra sig. När han såg jobbannonsen för samma musikal i Säffle var han tvungen att söka. Det var den första audition han gjort i sitt liv – och han fick jobbet.
– Jag brann så mycket för både rollen och musikalen, och hade förberett mig enormt mycket. Sen får jag väl tro att jag hade talang, också. Jag är enormt glad som får göra detta.
Bli den man vill
Billy Elliot är en pojke som drömmer om att bli balettdansör, i ett mycket traditionsbundet litet samhälle där alla män jobbar i gruvan och man knappt vet vad balett är. Musikalen handlar till stor del om hur individen ska få plats i kollektivet, och konflikter som uppstår när någon måste bryta normen för sin egna utvecklings skull.
– Billys far, Jackie, befinner sig i en stor konflikt. På ena sidan finns förväntningarna på honom från samhället, kollegorna och sin äldste son, och på andra sidan yngste sonen Billy och hans danslärare. Hur han än gör så sviker han någon. Som skådespelare är det fantastiskt att få gestalta det dilemmat.
Billy Elliot beskriver han som en inte bara bra, utan rent av nödvändig musikal.
– Det är en typ av berättelse som kan bidra till en bättre värld. Det borde inte kunna gå att värja sig mot den. Jag vet inte vad för slags människa man är i så fall, om man inte mjuknar i hjärtat.
Säffleoperan kände han till genom kollegor som har arbetat där.
– Det är en av de mest etablerade musikalscenerna i Sverige, som det talas om med respekt i teaterkretsar. I Värmland har ni hela tre stora scener för musikal – Wermland Opera, Västanå teater och Säffleoperan. Vad är det med Värmland egentligen?
Ny våg
Just nu ligger all teaterverksamhet på is på grund av corona, men Petter känner ingen oro över att viruset ska stå i vägen för Billy Elliot.
– Jag får tro att det har lugnat ner sig till hösten, och då kommer folk att längta mer än någonsin efter gemensamma upplevelser. Jag tror att kulturen kommer att få en blomstring då.