Hoppa till huvudinnehållet

Föreslår utökad licensjakt på varg

Publicerad:
Miljö- och jordbruksutskottet vill att regeringen beslutar om utökad licensjakt på varg. Arkivbild.
Miljö- och jordbruksutskottet vill att regeringen beslutar om utökad licensjakt på varg. Arkivbild. Foto: Paul Kleiven

Miljö- och jordbruksutskottet bedömer att vargstammen behöver minskas i vissa regioner i Sverige och vill att regeringen ser över möjligheten att öka licensjakten på varg.

Utskottet föreslår att riksdagen ska rikta en uppmaning till regeringen om detta, enligt ett pressmeddelande från riksdagen.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Liberalerna säger nej till förslaget i två reservationer.

S, MP och V skriver i en reservation att Naturvårdsverkets beslut om licensjakt vilar på vetenskapliga underlag och att en ny bedömning görs under 2020 utifrån årets inventering av varg. Förslaget om tillkännagivande frångår den vetenskapliga bedömningen och riskerar den långsiktiga förvaltningen, enligt partierna.

L anser att beslut om licensjakt bör fattas utifrån vetenskapliga bedömningar om vargstammens bevarandestatus. Vargstammens storlek går inte att styra genom riksdagsbeslut utan ska bedömas av Naturvårdsverket.

Artikeltaggar

Inrikes/utrikesSverigeVargar

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.