AF räknar med ännu högre arbetslöshet

Näringsliv | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén (tv) och generaldirektör Maria Mindhammar. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Arbetslösheten fortsätter att öka kraftigt. Och nu skriver Arbetsförmedlingen upp bedömningen – till elva procent i sommar.
Men det kan bli högre också, säger analyschef Annika Sundén.

Sedan början av mars har cirka 122 000 personer skrivit in sig som arbetslösa i coronakrisens spår. 69 200 har samtidigt varslats om uppsägning, enligt Arbetsförmedlingen (AF).

I Värmland har 946 personer varslats om uppsägning under mars och april.

Det innebär att omkring 6 300 har varslats senaste veckan, vilket innebär att antalet ökar igen efter att ha gått ner några veckor. Cirka 13 000 fler skrev samtidigt in sig som arbetslösa förra veckan, som dessutom hade en vardag mindre.

Krisen breddas

Den senaste tiden börjar krisen tydligare att märkas på varslen även i industrin.

– Under förra veckan kom två tredjedelar av varslen i transportnäringen och i industrin, säger AF:s analyschef Annika Sundén.

Enligt henne märks också att många företag passar på att ställa om till en digitalisering av verksamheten, påskynda en omställning som redan var på gång, exempelvis inom handeln, men även i industrin.

Vid en pressträff senare i dag kommer Arbetsförmedlingen att berätta om prioriteringarna för att möta arbetslösheten. Det viktigaste blir att ta hand om alla nyinskrivna så att de får stöd och ersättning.

Pengar över

Men även om arbetslösheten bedöms öka till runt elva procent framåt sommaren kommer Arbetsförmedlingen inte att hinna göra av med alla pengar som ska gå till insatser för de arbetslösa, rapporterar Sveriges Television.

Myndigheten bedömer i nuläget att tre av 24 miljarder kronor kommer att betalas tillbaka till staten, bland annat som en konsekvens av att arbetsgivare inte kommer att ha möjlighet att ta emot arbetssökande för praktik eller subventionerade anställningar, enligt SVT.

Olle Lindström/TT

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.