Hoppa till huvudinnehållet

En glimt in i efterlängtad teaterhöst i Säffle

Publicerad:

Teatrarna ekar tomma i hela världen, men man måste tro på morgondagen. I lördags hade ensemblen till Billy Elliot på Säffleoperan en "kickoff" med ett första gemensamt rep. Det är ännu osäkert om föreställningen ens kommer att spelas i höst, men man drar inte i handbromsen.

– Vi kör på och hoppas på det bästa, säger regissören Mattias Palm.

Hösten är oviss för teaterbranschen, men man får tro på det bästa och se framåt. Så resonerar Säffleoperan, som förbereder inför Billy Elliot.
Hösten är oviss för teaterbranschen, men man får tro på det bästa och se framåt. Så resonerar Säffleoperan, som förbereder inför Billy Elliot. Foto: Marina Johansson

Han återvänder till Säffleoperan efter ett års uppehåll.

– Det var ju aldrig tänkt att jag skulle lämna för gott, men den pausen blev kortare än jag hade trott. Tobias Norelius (producent, reds anm) säger att den stafettpinnen var en bumerang.

Koreografen Cynthia Kai, i grönt, har en stor roll i Säffleoperans nya satsning. "Det här numret är mitt Mount Everest", säger hon om det 12 minuter långa numret som repades i lördags.
Koreografen Cynthia Kai, i grönt, har en stor roll i Säffleoperans nya satsning. "Det här numret är mitt Mount Everest", säger hon om det 12 minuter långa numret som repades i lördags. Foto: Marina Johansson

Det var under en middag tillsammans som det kom på tal vilken musikal Mattias hade tyckt skulle passa Säffleoperan när eller om han kom tillbaka dit som regissör.

– Jag svarade Billy Elliot, och jag fick känslan av att Tobias hade varit i liknande tankar. Kanske inte specifikt Billy Elliot, men den typen av musikal.

Musiken i Billy Elliot är skriven av Elton John. Här framför den av Säffleoperans egen Elton John, Nils Lundström.
Musiken i Billy Elliot är skriven av Elton John. Här framför den av Säffleoperans egen Elton John, Nils Lundström. Foto: Marina Johansson

Precis som med Annie 2017 är det en musikal med roller för människor i alla åldrar, och även för en publik i alla åldrar. Det känns helt rätt för Säffleoperan, menar Mattias Palm. En ytterligare stor tillgång är koreografen Cynthia Kai, som Mattias länge har velat jobba med.

– Hon har också erfarenhet av att jobba med ensembler som består av både proffs och amatörer, och har också länge velat göra Billy Elliot. Dansen är väldigt central i den här musikalen, så koreografens roll är oerhört stor.

Precis som i Annie från 2017 är Billy Elliot en musikal där en stor del av ensemblen utgörs av barn.
Precis som i Annie från 2017 är Billy Elliot en musikal där en stor del av ensemblen utgörs av barn. Foto: Marina Johansson

Folksamlingsbegränsningen om 50 personer komplicerar repetitioner, men Säffleoperan har anpassat sig efter bästa förmåga. Uppdelade i mindre grupper, hålla så mycket avstånd som möjligt och vara extra noga med hygienen är några åtgärder. Att ställa in höstens uppsättning har inte varit aktuellt.

– De restriktioner som är nu måste ju ändras för att vi ska kunna spela föreställningen, men vi kör på och hoppas hela tiden på det bästa. Den här musikalen innehåller så mycket lust, passion och liv som vi behöver känna efter att pandemin är över.

En ensemble på 48 personer är en av de största som Säffleoperan har haft.
En ensemble på 48 personer är en av de största som Säffleoperan har haft. Foto: Marina Johansson

Rollbesättningen är ännu inte officiell, men Mattias Palm kan redan nu lova en sak:

– Det kommer att bli fantastiskt.

Billy Elliot är en livsbejakande berättelse som många kommer att längta efter att få se efter att "karantänlivet" upphört.
Billy Elliot är en livsbejakande berättelse som många kommer att längta efter att få se efter att "karantänlivet" upphört. Foto: Marina Johansson

Artikeltaggar

Billy ElliotMattias PalmNöje/KulturSäffleSäffleoperanTeaterTobias Norelius

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.