Krisen för ut mängder i öppen arbetslöshet

Arbete | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén visar upp nya deppiga siffror. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Coronakrisen får den öppna arbetslösheten att skena.
Jämfört med april i fjol är totalt 81 000 fler arbetslösa.

De senaste veckorna har Arbetsförmedlingen matat oss med den ena deppiga siffran efter den andra. Nu summeras april som visar att arbetslösheten har stigit från 6,7 procent till 8,1 procent på ett år.

Framför allt är det den öppna arbetslösheten som ökar kraftigt. Arbetsförmedlingen har inte haft en chans att fånga upp tillströmningen och erbjuda kurser eller andra åtgärder.

Bara under april har de öppet arbetslösa ökat med 71 000 till 245 000, jämfört med april förra året. Totalt var 419 000 inskrivna som arbetslösa i slutet av månaden.

Men den siffran är redan överspelad. Senare i dag kommer Arbetsförmedlingen med senaste veckans statistik och allt annat än en fortsatt rejäl ökning vore en större skräll. Myndighetens egen prognos är åtminstone elva procent framåt sommaren.

Den oroväckande utvecklingen på arbetsmarknaden slår mot alla grupper, kvinnor som män, unga och gamla, i norr och söder, inrikes som utrikes födda. Men faktum är att arbetslösheten ökar fortare bland inrikes födda, om än från klart lägre nivåer, 52 000 fler jämfört med 30 000 fler arbetslösa födda utanför Sverige.

Under april varslades 26 770 personer om uppsägning. Det kan jämföras med senaste årens mer normala siffra på knappt 3 000 samma månad i fjol.

Olle Lindström / TT

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.