Hoppa till huvudinnehållet

Dålig vändplan får kritik - oklart vem som har ansvaret

Publicerad:
Vem är det egentligen som har ansvaret för underhållet av vändplanen i Ekenäs. Det dåliga underhållet kritiseras hårt av bland annat yrkeschaufförer.
Vem är det egentligen som har ansvaret för underhållet av vändplanen i Ekenäs. Det dåliga underhållet kritiseras hårt av bland annat yrkeschaufförer. Foto: Karin Jansson

Det råder oklarheter kring vem som ansvarar för underhållet för vändplanen i Ekenäs. Det har lett till kritik mot kommunen då planen anses gropig och ojämn efter vintern.

Och nu ska ansvarfrågan utredas.

- Det måste gå att vända i änden av en statlig väg, säger gatuchef Niklas Ekberg.

Vändplanen i Ekenäs är gropig och ojämn efter vintern. Men vem som har ansvaret för att den underhålls är oklart, något som upprört en av dem som använder vändplatsen regelbundet.

- Det kan väl inte kosta så många kronor att fixa den? säger bussföraren Per-Erik Karlsson.

Han kör Värmlandstrafiks bussturer till och från Ekenäs, som använder sig av vändplanen vid Ekenäs camping för att kunna vända runt.

- Den började bli lite ojämn i höstas och det har bara blivit värre under vintern. Nu är den riktigt gropig, och snart drar ju turistsäsongen igång med husbilar och husvagnar som ska ner till campingen.

Hänvisar till kommunen

När frågan om ansvaret ställs till Trafikverket slår myndigheten, via sin presstjänst, ifrån sig och menar att Trafikverkets ansvar tar slut där allmän väg slutar.

- Trafikverket ansvarar för vägen men inte för vändplanen, skriver man i ett mail till Säffle-Tidningen, och hänvisar istället till att det är kommunen eller "näringsidkaren på matstället i Ekenäs" som har ansvaret.

"Landade i det"

Så sent som i slutet av april i år var vändplanen uppe för diskussion inom Säffle kommun, där man landade i att kommunen är den som äger vändplanen och därmed också har ansvaret för den.

- Ja, vi landade i det, säger både gatuchef Niklas Ekberg och fastighetsstrateg Pär Lindström.

Men detta till trots råder det ändå oklarheter kring vem som bör ansvara för underhållet. Och Pär Lindström håller inte med om kritiken kring vändplanens skick.

- Jag har varit där nere nu, och visst är den lite gropig men det är inget katastrofläge.

Ansvarfrågan utreds

Säffle kommun menar att vändplanen bör tillhöra vägnätet och därmed Trafikverket, och har därför vänt sig till myndigheten så att de gemensamt ska kunna bringa klarhet i saken.

- Det måste gå att vända i änden av en statlig väg som inte leder vidare någon annanstans, skriver gatuchef Niklas Ekberg i ett mail till Trafikverket som ST har tagit del av.

Nu har Trafikverket begärt in ritningar från kommunen, och ansvarsfrågan håller på att utredas.

- Ju mer jag tittar, desto märkligare blir det att Trafikverkets ansvar bara slutar utan någon möjlighet att vända runt, säger Pär Lindström.

Gemensamt möte

Nu ska kommunen och Trafikverket träffas vid vändplanen för att se hur det faktiskt ser ut på platsen, och för att diskutera hur de ska gå vidare.

- Jag hoppas och tror att vi blir överens om att det måste finnas en lämplig möjlighet att vända, och att vi får en tydlighet i ansvarsfrågan, säger Pär Lindström.

Artikeltaggar

Nikas EkbergNyheterPär LindströmSäffle kommunTrafikTrafikverketVärmlandstrafik

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.