Hoppa till huvudinnehållet

Hyllar Säffles neonskyltar

Publicerad:
I fredags var Fredagsskylten tillbaka i Säffle, nu besökte man Holgers Konditori och dess fina neonskylt. Sara Johansson och Caroline Augustsson med personal som driver konditoriet i dag.
I fredags var Fredagsskylten tillbaka i Säffle, nu besökte man Holgers Konditori och dess fina neonskylt. Sara Johansson och Caroline Augustsson med personal som driver konditoriet i dag. Foto: Cecilia Snöbohm

Det populära Instagram-kontot Fredagsskylten, som åker landet runt för att hitta Sveriges tjusigaste neonskyltar, har hittat två av sina favoriter i Säffle. Tidigare under våren lyfte man fram Sagabiografens kylt och i fredags gjorde man ett återbesök. Den här gången gällde det den klassiska neonskylten vid Holgers Konditori.

Den 13 mars kom Fredagsskylten till den anrika biografen Saga som i år firar 100 år. Efter ritningar från arkitekt Anders Nilsson uppfördes fastigheten centralt på Västra Storgatan och invigdes den 4 januari år 1920. Från början gick den dock under namnet Cosmorama och var vid färdigställandet Säffles tredje biograf. Först år 1948 kom den att byta namn till Saga då biografkungen från Norrköping, Östen Malmberg, tog över verksamheten.

Ny LED-belysning

Det var också i samband med namnbytet som den nya, då mycket moderna neonskylten kom upp ovanför entrén. På den tiden hade man även neonslingor i undertaket på baldakinen. Biografens storhetstid var, som för många likvärdiga biografer på mindre orter under 50- och 60-talet, innan tv:n slog igenom. Sedan snart 40 år tillbaka är Saga också den enda kvarvarande biografen i Säffle. Neonslingorna har bytts ut relativt nyligen mot LED, men plåtstommen är densamma och känslan kvarstår ändå från dåtidens glansdagar.

Sagabiografens skyllt har även den varit med på Instagram-kontot tidigare i vår.
Sagabiografens skyllt har även den varit med på Instagram-kontot tidigare i vår. Foto: Carolina Schützer

Återbesök - till Holgers

I fredags gjorde Fredagsskylten ett återbesök i Säffle, då till det anrika Holgers Konditori, som troligtvis är den verksamheten i Säffle som varit längst tid i samma lokal. Det pampiga Viktorinska huset stod färdigt år 1899 och det kan ha varit konditori redan från den tiden. Den första kända rörelsen är dock den som Emilia Nilsson startade år 1907. Nilsson blev dock inte långvarig i lokalerna utan redan år 1909 tog Klara Carlsson över. Efter henne blev Knut Ekstedt den som fick styra skutan innan det var dags för Holger och Greta Andersson år 1933.

Namnet på konditoriet härstammar alltså ända sedan Holgers tid, och den mycket fina neonskylten med samma namn kom även den upp under Holgers tid i mitten av 50-talet. Även om konditoriet har bytt ägare ytterligare några gånger sedan Holger och Greta, så finns fortfarande känslan av 50- och 60-tal kvar i lokalen. Idag är det Sara Johansson och Caroline Augustsson med personal som driver konditoriet och som synes tas fortsatt den fina gamla neonskylten mycket väl omhand. Så sent som förra året fick den sig en uppfräschning, och förhoppningsvis får den lysa i ytterligare många år.

– Det här är ju jätteroligt. Han ringde oss förra veckan och berättade att skylten skulle vara med. Vi tycker ju självklart att det är roligt att den uppmärksammas - vi är ju väldigt stolta över den fantastiskt fina skylten. Så det är ju jättekul att den visas på Fredagsskylten så att andra kan se den. Roligt också att Saga uppmärksammades - också en jättefin skylt. Det är kul att neonskyltarna kan få bevaras, säger Caroline Augustsson.

Det är ingen skylt ni kommer att plocka ner med andra ord?

– Nej absolut inte! Den kommer vi verkligen inte att ta ner, skrattar Caroline.

Artikeltaggar

Holgers konditoriNöje/KulturSäffleSagabiografen Säffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.