Hoppa till huvudinnehållet

Ekenäs camping öppnar stall för enbenta hästar

Publicerad:
Reporter Marina Drake
Marina Drake
marina.drake@saffletidningen.se
När fantasin galopperar iväg kan vad som helst hända – till exempel käpphästridning på Ekenäs.
När fantasin galopperar iväg kan vad som helst hända – till exempel käpphästridning på Ekenäs. Foto: Marina Johansson

På Ekenäs camping har man lagt manken till för att utveckla verksamheten denna sommar. Med inspiration från vårt grannland i öst har man införskaffat käpphästar som både stora och små kan roa sig med på såväl barnkalas som firmafester.

Käpphästarna flyttade in i torsdags, då de överlämnades av hästmakerskan Monica Johansson.

– Nu får de bara skritta, men i augusti när det förhoppningsvis lagt sig med coronan får de galoppera och hoppa hinder, säger Royne Karlsson, vd för Ekenäs camping.

Ny aktivitet

Royne arbetar även som träslöjdslärare i Edsleskog, där trä- och syslöjden samarbetade för att eleverna skulle tillverka egna käpphästar som något nytt att leka med på skolgården. Hästarna kom tillbaka till honom när Lasse Johansson, ordförande för Skördefesten på Värmlandsnäs, arrangerade en studieresa till Åland. Där pågick åländska mästerskapen i käpphästhoppning, som har blivit en etablerad och seriös sport bland både barn och vuxna i Finland. Hemma i Säffle fick Royne se käpphästarna som Lasses fru Monica hade gjort. Så uppstod idén om att låta käpphästar bli en ny aktivitet på campingen.

– Jag gick i gång direkt och kände att det skulle vara perfekt här. Det är en himla kul grej.

Käpphästar innebär ett väsentligt billigare och enklare men minst lika roligt sätt att rida, menar Royne Karlsson.
Käpphästar innebär ett väsentligt billigare och enklare men minst lika roligt sätt att rida, menar Royne Karlsson. Foto: Marina Johansson

Leklust

Kickoff med jobbet, hoppturneringar med kompisgänget och inte minst möhippor och svensexor – många sammankomster kan förgyllas av käpphästar som lockar fram barnasinnet.

– Jag ser framför mig att man rider ut till udden, självklart i chaps och hattar, och där väntar bubbel och grill, säger Royne.

Självklart får även de yngsta besökarna använda dem, kanske till ett barnkalas.

– Det är brukshästar vet du, de mår inte bra av att stå stilla.

Allt är inte hästar på käppar. Gästerna kan även använda en käpphund, käppkanin eller käppelefant.
Allt är inte hästar på käppar. Gästerna kan även använda en käpphund, käppkanin eller käppelefant. Foto: Marina Johansson

Håller hov

Att hoppa med käpphästar är en snabbt växande hobby och motionsform även i Sverige. Så sent som förra helgen anordnades en tävling i Tösse.

– Så det finns intresse och utövare på nära håll. Vi kommer att anordna SM, EM och VM här; Ekenäs-mästerskap, Säffle-mästerskap och värmländskt mästerskap, säger Royne Karlsson, och fortsätter:

– I fjol hade vi så mycket herridrott, så nu känns det bra att kunna göra något mer riktat till tjejer. Det här är en mycket billigare variant av ridsport, men minst lika rolig, och perfekt nu när man måste vara hemma i sommar.

Unika hantverk

Kvinnan som talar med hästar – kreatören Monica – påbörjade projektet i höstas. Hon började med alla stuvbitar och tyger som redan fanns hemma, men allt eftersom har hon fått nytt material tack vare många lokala företag.

– När jag säger att jag ska ha grejer till käpphästar kollar en del på mig som att jag inte är klok. Men jag har fått jättebra hjälp med material hos Arnells, Hobbykällaren, Glad i garn och JLB. Även Säffle-Tidningen, som hjälpt mig med att förstora mönster. Det ska se autentiskt ut och vara genomarbetat; jag använder till exempel riktiga grimmor.

Royne kunde inte vara mer nöjd med resultatet.

– Jag förstår inte hur man kan göra så fina grejer. Det här är entreprenörskap i sin spets.

Barnbarnet Saga Johansson är medkreatör till många hästar, och väljer gärna vilka färger de ska ha.
Barnbarnet Saga Johansson är medkreatör till många hästar, och väljer gärna vilka färger de ska ha. Foto: Marina Johansson

Tanken är att man även ska sälja käpphästar i campingbutiken, och Monica kommer kontinuerligt att fylla på med nya, unika hästar. Då hon själv bor på Värmlandsnäs får man säga att det är mycket lokalproducerade varor och en speciell souvenir från Ekenäs.

– Tänk campinggästerna som ska köpa med något som tack till kattvakten medan de varit borta. Förr var det kaffe eller en 37,5:a från Bolaget som gällde; nu kommer det att bli en käpphäst! säger Royne Karlsson.

"Det här är exklusiva grejer", säger Pia Proper, näringslivschef i Säffle kommun samt hästälskare.
"Det här är exklusiva grejer", säger Pia Proper, näringslivschef i Säffle kommun samt hästälskare. Foto: Marina Johansson

Artikeltaggar

EkenäsMonica JohanssonNyheterNäringslivRoyne KarlssonSäffleTurism

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.