• idag
  22 sep
  16°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  23 sep
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  24 sep
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  25 sep
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  26 sep
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Som bäddat för ett sammanbrott

Krönikor
PUBLICERAD:
Min farmors man, Evert, hade ett livsmotto: "en ska gå i riktiga skor, och sova i riktiga sängar". Han hade inte fel. Om man står och går bra under dagen och sover gott om natten har man lagt en god grund för hälsa.

Skobiten tog jag hand om ganska nyligen, snabbt och lätt. Den andra halvan av Everts motto är det värre med. Jag behöver en ny säng. Jag rustar för krig.

I fjol vägrade jag ännu att inse sanningen och tänkte att jag skulle komma undan med att bara byta ut mina urgamla täcken och kuddar, som började se ut som att jag hade hämtat dem efter ett halvår i skogen. Det var underbart med ett nytt, superfluffigt täcke och ergonomiskt formade kuddar, men man kan inte lura sig själv hur länge som helst. Sängen ska bytas ut. Bäddmadrassen är förvisso hyfsat ny och bra, men resårbottnen börjar bli för gammal och sliten för att jag ska vakna utan att ryggen värker. Och sängramen är både sliten och för stor för min smak, även om den är hel. Jag ärvde den då jag flyttade hemifrån och sedan dess har den bara hängt med, trots att jag aldrig gillat den. Jag och mitt sovrum förtjänar såklart bättre, men det finns flera anledningar till att jag så länge har undvikit detta sängbyte. Det innefattar allt som jag inte gillar: stora varuhus, många timmars provande, försöka navigera mig igenom stora mängder av ny information som jag inte förstår, otymplighet, bli stressad samt beslut. Att köpa en bil ger inte hälften så mycket huvudbry. Mitt bostadsköp var gjort i en grisblink. Det är sängen som blir mitt köp-Mount Everest.

Att köpa säng är lätt en mardröm för den som gärna undviker varuhus och dessutom har beslutsångest. Genrebild.
Foto: Tobias Sterner

I veckan tvingade jag mig iväg till flera sängbutiker, efter att ha rekat på internet jag-vill-inte-ens-säga-hur-länge. Jag kände mig duktig som på förhand åtminstone hade kommit fram till att jag ville ha en 140 centimeter bred och fast säng – bara för att få mina kriterier sågade av experterna. "Det är ingen bra storlek, det blir ojämnt slitet hur man än sover" och "nej nej, med din kroppstyp ska du absolut ha en medelfast som hårdast". Jag jämförde känslan av en medelfast med en fast och erkände villigt att jag haft fel. Sen återstod bara en halv miljard övriga faktorer och komponenter att ta (sov)ställning till för denna fosterställningsfröken, fick jag veta att det finns något som heter. "Ligg bara och prova i lugn och ro, som om du sov hemma!". Visst, inget säger "sweet dreams" som att vara omgiven av främmande människor, sprakiga högtalare, kvalmig doft av varmkorv, gnissliga kundvagnar och barnskrik. Det kändes snart som att jag hade legat i fler sängar på en dag än vad jag dittills gjort i mitt liv, men såg ljuset i slutet av tunneln när jag kommit fram till några favoriter. Då kom frågan:

– Du sover ensam då antar jag?

– Nej, inte alltid.

– Men då måste vi tänka om från början igen! Den perfekta sängen för dig blir helt annorlunda om en till sover i den!

Där gick gränsen för vad jag klarade på en dag.

Kanske gör jag ett snart återbesök och försöker ta vid där jag slutade. Kanske kommer jag fortsätta förhala det hela till den natt då jag rasar igenom sängen. Om jag då överlever kommer jag att hastigt behöva köpa första bästa säng. Den kommer antingen vara skräp för att jag inte provade ut den ordentligt, eller så är den toppen. Då kommer min nattmara i stället vara all tid jag slösade på att inte komma till skott, innan det i stället blev ryggskott.

Jag antar att det är en evig sanning att man får ligga som man bäddar.

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.