Korttidspermitteringar dämpar varselvågen

Ekonomi | Coronaviruset
PUBLICERAD:
STOCKHOLM 20200330Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen under Arbetsförmedlingens pressträff i Stockholm.Foto: Claudio Bresciani / TT kod 10090
Foto: Claudio Bresciani/TT
Antalet varsel per vecka har planat ut på en hög nivå, som ligger ungefär fyra gånger högre än normalt. Korttidspermitteringar hjälper till att trycka ned nivån, enligt Annika Sundén, analyschef vid Arbetsförmedlingen.

Förra veckan varslades 2 432 personer om uppsägning. Det är något färre än veckan före och väsentligt mycket lägre än de historiska varseltopparna uppåt 18 000 varsel per vecka i månadsskiftet mars–april.

– Nu ser vi lika många varsel på en vecka som vi normalt sett på en månad. Så det är höga nivåer. Men varslen tycks ändå ha planat ut och det handlar mycket om möjligheten att ansöka om korttidspermitteringar. De har dämpat varslen, säger Annika Sundén.

"Väldigt osäkert"

Syftet med korttidspermitteringarna, som främst har använts inom industrin, är att företag i stället för att varsla anställda ska välja att permittera dem, så att de snabbt kan tas tillbaka i tjänst när återhämtningen kommer.

Om det kommer att fungera som avsett är dock svårt att bedöma i nuläget. Det avgörs av hur det går för svensk industri under de kommande månaderna och hösten, enligt Annika Sundén.

– Det vet vi inte ännu. Det är väldigt osäkert.

Antalet nyinskrivna som arbetslösa förra veckan var cirka 9 000, vilket är en något lägre nivå än veckan före. Men det kan förklaras av att det var en kort vecka, med en helgdag på torsdagen.

Enligt Annika Sundén finns det en del jobb att söka för dem som nu blir arbetslösa, främst inom vård och omsorg.

– Men även inom dagligvaruhandeln, på lager. Vi hör också att de gröna näringarna har stor brist på arbetskraft, eftersom det är en sektor som är starkt beroende av utländsk arbetskraft.

Ställa om

Många av de som varslas nu är unga, i åldersgruppen 18–24 år, där arbetslösheten har ökat till 11 procent enligt Arbetsförmedlingens mätningar. Det hänger samman med att andelen unga i personalen är stor inom besöksnäring, bemanning och handel, som drabbats värst av krisen hittills.

– Det gäller för den här gruppen att söka de jobb som finns. Man kanske också behöver ställa om, utbilda sig. Det är ju inte säkert att det jobb man har haft kommer att komma tillbaka när det vänder, säger Annika Sundén.

Hon pekar på en del jobb inom vård och omsorg som möjliga att söka för dem som kan hantera introduktionskurser eller kortare utbildningar.

Det kraftiga inflödet av varsel har gjort det svårt för Arbetsförmedlingen att hinna med annat än att se till att alla som nu varslas kan skriva in sig som arbetslösa och få ersättning, enligt Annika Sundén.

Hon tror att det ansträngda läget kan göra det svårt för Arbetsförmedlingen att klara av den så kallade ungdomsgarantin, enligt vilken arbetslösa ungdomar ska erbjudas aktivitet efter 90 dagar.

– Vi har ett utmanande läge, säger hon.

Joakim Goksör/TT

Fakta: Flest varsel inom hotell och restaurang

Fakta: Flest varsel inom hotell och restaurang

Totalt har 76 078 personer varslats om uppsägning sedan den 11 mars fram till och med den 24 maj. Den hårdast drabbade branschen är besöksnäringen, med hotell och restauranger.

Näringsgren Antal varsel

Hotell- och restaurangverksamhet 17 607

Uthyrning, fastighetsservice, resetjänster 12 047

Transport, magasin 8 900

Tillverkning 8 450

Handel, reparationer 8 018

Kultur, nöje, fritid 5 146

Juridik, ekonomi, vetenskap 5 033

Information, kommunikation 3 229

Byggverksamhet 3 002

Annan serviceverksamhet 1 225

Vård, omsorg, sociala tjänster 1 197

Utbildning 889

Vatten, avfall, sanering 589

Finans, försäkring 515

Fastighet 179

Jordbruk, skog, fiske 38

Offentlig förvaltning, försvar 14

Källa: Arbetsförmedlingen

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.