Hoppa till huvudinnehållet

En verkstad halvvägs till molnen

Publicerad:

Svanskogs kyrka håller på att få en makeover, och görs den enligt konstens alla regler ska det inte kännas nytt – bara rätt. Skiffertaket läggs om, och Säffle-Tidningen fick följa med plattsättarna på vad de beskriver som ett speciellt uppdrag.

En plattsättare bör trivas med att arbeta fysiskt, inte ha något emot att resa i jobbet – och naturligtvis inte vara höjdrädd. "Men det är en vanesak", säger Oliver Forsman.
En plattsättare bör trivas med att arbeta fysiskt, inte ha något emot att resa i jobbet – och naturligtvis inte vara höjdrädd. "Men det är en vanesak", säger Oliver Forsman. Foto: Marina Johansson

Oliver Forsman, Magnus Nilsson och Markus Heydorn från Takskifferspecialisten från Grythyttan har tillbringat sina arbetsdagar på Svanskogs kyrktak i drygt två månader, och kan göra det i åtminstone en månad till. Cirka 12 000 plattor ska tas av, fixas till, sättas fast och tvättas.

– Det går inte att beräkna exakt hur lång tid det tar. Det hänger på väder och vind. Men det finns alltid saker som man kan göra, även när det inte är lämpligt att spika, säger Magnus.

Prislappen för takomläggningen är cirka tre miljoner kronor.
Prislappen för takomläggningen är cirka tre miljoner kronor. Foto: Marina Johansson

Kul utmaning

De har satt skiffer på tak "från Ystad till Haparanda", men även i hela Norden. Det gäller framför allt kyrkor, även om skiffertak har fått ett visst uppsving för villor och andra privata fastigheter. Svanskogs närmare 300 år gamla kyrka är en byggnad som sticker ur mängden.

– Den är nästan sexkantig i formen, och också ovanligt rund på sina ställen. Det är snyggt, och kräver att vi får arbeta mer än vanligt med att forma plattorna, säger Magnus.

– Det är en utmaning, men kul. Och den här kyrkan ligger grymt fint. Det är en av de finaste platser jag har jobbat på. Utsikten från taket är fantastisk – och man kan ju alltid ta ett bad under en rast om man vill, säger Markus.

Det kan behövas, för skiffer alstrar värme och på en riktigt varm dag kan plattsättaren få det hett åt huvudet.

– Plattorna kan bli runt 70 grader i solen, säger Magnus.

Med nya spikar behöver plattorna huggas till.
Med nya spikar behöver plattorna huggas till. Foto: Marina Johansson

Återbruk

Skiffer är ett hållbart och miljövänligt material. Väljer man det till sitt tak hemma behöver man sannolikt inte byta tak någon mer gång i sitt liv. Med gamla byggnader – som just kyrkor – kan det dock hända att plattorna behöver läggas om av anledningar som att spiken blivit för gammal och lossnar. Då försöker man att i möjligaste mån återanvända samma plattor, men anpassa dem efter den nya spiken.

– Allt enligt mottot "en sten, två spik!", skrattar Markus.

Med nya spikar behöver plattorna huggas till.
Med nya spikar behöver plattorna huggas till. Foto: Marina Johansson

Anrikt hantverk

Skiffer är än i dag ett hantverk, där varje sten huggs för hand till rätt form och sätts på manuellt.

– Man behöver inte gå till gymmet på fritiden, om man säger så, säger Oliver.

Utsikten från "kontoret" duger!
Utsikten från "kontoret" duger! Foto: Marina Johansson

En investering

Senaste skiffertaksomläggningen som gjordes på Svanskogs kyrka skedde 1946. Därefter har mindre lagningar och tvätt genomförts löpande. Kostnaden för den omläggning som nu sker är cirka tre miljoner kronor, varav Säffle pastorat får 75 procent i bidrag av staten.

– Det är inte det billigaste materialet, men i längden blir det inte dyrt. Stenen håller hur länge som helst, säger Magnus.

"Det här är en av de finaste platser jag har jobbat på", säger Markus Heydorn, nederst.
"Det här är en av de finaste platser jag har jobbat på", säger Markus Heydorn, nederst. Foto: Marina Johansson

Med den ovanliga form som taket till Svanskogs kyrka har, blir det mycket mer spill än vanligt när plattorna huggs till. Men även det kommer till användning; spillbitarna kan mycket väl hamna i rabatter och trädgårdsgångar i byn.

– Folk får gärna ta spillet, det är bara bra, säger Magnus.

När man hugger plattan vill man få till en så kallad droppkant, så att regn rinner utåt och inte kommer under stenen.
När man hugger plattan vill man få till en så kallad droppkant, så att regn rinner utåt och inte kommer under stenen. Foto: Marina Johansson

Lokal skönhet

Skiffret på Svanskogs kyrka är så lokalt det kan bli, från Glava i Arvika. Glavaskiffer är ett begrepp i branschen och särskilt vanligt på hustak just i Värmland.

– Det finns många olika typer av skiffer och alla är helt olika att arbeta med. Glavaskiffer är väldigt snyggt; när det är tvättat liksom glimrar det. Det tillhör en skiffersort som kallas just glimmerskiffer, säger Magnus.

Efter en tvätt glimrar glavaskiffret i solen.
Efter en tvätt glimrar glavaskiffret i solen. Foto: Marina Johansson

Kärleksfullt byggande

Trion har arbetat i Värmland många gånger och tycker alltid att det är kul att komma tillbaka.

– Det är lättsamt att jobba här. Bra vaktmästare, och många förbipasserande som är nyfikna. Det känns som att Värmland tar mer hand om sin ursprungliga bebyggelse än vad de gör i de flesta andra län. Det finns ett stort hållbarhetstänk och respekt för historien, säger Magnus.

– Det är mer kärlek i Värmland! fyller Markus i.

Takets ovanliga form gör Svanskogs kyrka till en utmaning för plattsättarna.
Takets ovanliga form gör Svanskogs kyrka till en utmaning för plattsättarna. Foto: Marina Johansson

Artikeltaggar

Bostad och byggenNyheterSvanskogSvanskogs kyrka

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.