Hoppa till huvudinnehållet

Svanskog en vit fläck på busskartan

Publicerad:
Om man bor i Svanskog och vill komma till Åmål måste man i princip ha egen bil. Med buss är resan i det närmaste omöjlig.
Om man bor i Svanskog och vill komma till Åmål måste man i princip ha egen bil. Med buss är resan i det närmaste omöjlig. Foto: Claes Österman

Den som vill ta sig från Svanskog till Åmål med buss upptäcker snart att det inte finns särskilt många att välja på. Och råkar det dessutom vara skollov är det näst intill omöjligt.

– Det går helt enkelt inte. Man måste ha bil, säger Bitte Hultenberg som är ordförande i Svanskogs hembygdsförening.

Under skolterminerna kan den som bor i Svanskog ta sig till Åmål med buss 812. Men avgångarna är få och körs inte på helger. Turen är tänkt som en typ av skolbuss, men körs som linjetrafik.

För den som vill åka kollektivt och börjar före 08.00 på morgonen finns inget alternativ - morgonens enda tur anländer Åmål resecentrum klockan 8.15.

Och för att ta sig hem är det 15.40-bussen som gäller - eftermiddagens första och sista tur från Åmål till Svanskog.

- Det är nästan så att man resignerat, det går helt enkelt inte. Man måste ha bil, säger Bitte Hultenberg som är ordförande i Svanskogs hembygdsförening.

Problem för sommarjobbare

Att buss 812 är anpassad efter skolelevernas behov gör också att de få turer som finns helt försvinner under loven.

Och det menar Bitte Hultenberg ställer till det för sommarjobbande ungdomar.

– De som får sommarjobb här kan helt enkelt inte ta sig hit och våra ungdomar kan inte ta sig här ifrån.

Vit fläck

Bitte Hultenberg förstår att en ort som Svanskog inte kan ha samma bussförbindelser som större orter, men menar att det ändå måste finnas någon form kollektivt resesätt.

– Det kanske får vara en förlustlinje till sådana här orter, så att vi har någonting. Just nu är vi som en vit fläck på kartan.

"För få resenärer"

Buss 812 är enligt Värmlandstrafik anpassad efter skolans tider och skolelevernas behov. Och några turer utöver de som finns i dag ser man inget underlag för.

– Jag har full förståelse för Svanskog, men vi måste prioritera utifrån de ekonomiska resurser vi har.

Markus Bergman, trafikchef för bussarna på Värmlandstrafik, förklarar att det handlar om prioriteringar.
Markus Bergman, trafikchef för bussarna på Värmlandstrafik, förklarar att det handlar om prioriteringar. Foto: Lisa Olaison

Det säger Markus Bergman, som är trafikchef för bussarna på Värmlandstrafik. Han bekräftar att trafiken mellan Svanskog och Åmål är helt styrd av skolelevernas behov.

– Reseunderlaget finns inte för att ha trafik utöver den vi har i dag. Det är för få resenärer och vi kan inte köra tomma bussar.

"Beklagligt"

Värmlandstrafiks mål är att hälften av utgifterna bolaget har ska täckas av biljettintäckterna. Och det, menar Markus Bergman, går inte att uppnå om vissa linjer har få eller inga som åker buss.

- Då måste vi prioritera och använda bussarna där de behövs istället. Det är beklagligt för Svanskog, men det är så det fungerar.

Artikeltaggar

Bitte HultenbergMarkus BergmanNyheterSäffle kommunSvaneholmSvanskogs hembygdsföreningTrafikVärmlandstrafik

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.