Hoppa till huvudinnehållet

Pojkdrömmen som blev verklighet

Publicerad:
Den 15 maj blev Säffle kommun en helikopterpilot rikare, Max Skoogh, 22 år från Tveta kan med stolthet visa upp ett certifikat för att få flyga helikopter.
Den 15 maj blev Säffle kommun en helikopterpilot rikare, Max Skoogh, 22 år från Tveta kan med stolthet visa upp ett certifikat för att få flyga helikopter. Foto: Privat

Det är kanske inte konstigt att Max Skoogh som liten fick upp intresset för flygning. Hans morfar flög privatflyg och ibland fick han åka med på en tur. Och maskiner har alltid varit en stor del av Max liv, men det största intresset föll på helikoptrar och den 15 maj i år blev han certifierad helikopterpilot.

– Helikopter är väl kanske den största utmaningen man kan tänka sig, det är ganska komplicerat och sen är det en väldigt frän maskin, säger Max.

Hemma på gården i Tveta började intresset för maskiner och som sedan öppnade upp nyfikenheten för att flyga helikopter.
Hemma på gården i Tveta började intresset för maskiner och som sedan öppnade upp nyfikenheten för att flyga helikopter. Foto: Cecilia Snöbohm

Krävande tester

Det har varit en lång väg för helikopterpiloten från Tveta innan certifikatet fanns på papper. För att kunna söka till utbildningen måste man först ha gjort en medicinsk undersökning för luftfarten, medical class 1 som finns på Transportstyrelsen.

– Det medicinska kan du inte påverka, de testar alla möjliga konstiga syntester jag aldrig har sett förut och så är det EKG och hörseltest, det är bara att göra sitt bästa och kan man inte klara medicintestet så är det kört.

Sedan krävdes det psykologiska tester för bland annat stresstålighet och simultankapacitet.

– Det var bland annat datatester i fyra timmar och då var det en paus på det. Det var långtidskoncentration och den var svår, den var helt klart psykologiskt krävande.

Ett sådant test handlar om att kunna jobba aktivt under situationer där du inte vet hur det kommer att gå för dig.

– I nöd, att även fast det känns skit allting, det blinkar, tjuter och låter så ska du ändå jobba så mycket du kan.

Det har krävts många tester för att Max skulle få sitta bakom spakarna på en helikopter.
Det har krävts många tester för att Max skulle få sitta bakom spakarna på en helikopter. Foto: privat

14 som blir antagna

Det var inte bara krav på flera tester, de var även tvungna att ha vissa ämnen från gymnasiet.

– Det är högskoleförberedande ämnen, sen kan man söka till skolan. Då tar de in de med de 40 bästa betygen för ytterligare intervjuer och tester på skolan.

Efter intervjuerna påbörjade de ytterligare tester med logiskt tänkande och simultankapacitet och de fick bland annat göra en gruppövning.

– Du ska lösa ett pussel med en till som söker. Man satt rygg mot rygg och skulle förklara för den andra hur man skulle bygga ihop duplo. Jag hade en bild på en hopbyggd duplostruktur och då skulle jag förklara för honom bakom min rygg utan att visa. Det de testade oss på då var hur bra man kan kommunicera med andra personer för att lösa ett mål under en viss tid, så att man inte blir frustrerad eller ger upp.

När den här processen är klar är det endast 14 av de 40 som blir antagna till utbildningen.

Max var bara 20 år när han kom in på helikopterutbildningen.
Max var bara 20 år när han kom in på helikopterutbildningen. Foto: Privat

Godkänd helikopterpilot

Endast 20 år gammal, år 2018, började Max helikopterpilot-utbildningen i Göteborg på Säve, det är en statligt finansierad utbildning genom Yrkeshögskolan. Till en början var det mestadels teori som inledning.

– Vi flög lite grann på skolan, bara för att få en smak av hur det är.

Den 15 maj i år flög Max upp och blev godkänd efter två år på utbildningen. Det var en uppflygning för kommersiellt certifikat och därmed var han utbildad helikopterpilot.

Som helikopterpilot kan man bli väldigt mycket, men de flesta behöver börja med något enklare innan de flyger.

– Många i klassen har haft ett mål, att det är till exempel ambulansen de vill flyga, men jag känner att det finns en sådan stor marknad för det och jag skulle vilja testa olika grejer. Det finns lyftjobb, går att köra till oljeplattformar, men i början brukar det vara bruksflyget i Sverige som är första foten in. Det är mindre till normalstora helikoptrar och det första man brukar göra är att köra rundturer, säger han.

I sommar är han på praktik i Norrland för att bli en trygg helikopterpilot.
I sommar är han på praktik i Norrland för att bli en trygg helikopterpilot. Foto: Privat

Praktik i sommar

Den här veckan är Max på en typ-utbildning, det är en kurs för att få flyga en speciell helikoptertyp.

– Den helikoptern finns på ett företag uppe i Norrland som jag ska ha en praktik på i sommar. Som det fungerar i helikopterbranschen är min uppfattning genom skolan, att normalt när du är färdig så sätter du dig inte och börjar spaka en helikopter bara sådär.

Max berättar att helikoptern kan vara värd rund 15-20 miljoner och att det är runt fem passagerare som är beroende av den som flyger.

– Inledningsvis går man på backen under några säsonger för att visa att du är en vettig person för att sen börja flyga lite smått. Men anledningen att jag gör utbildningen är för att jag i alla fall har möjligheten att kanske få flyga, säger Max Skoogh.

Artikeltaggar

Max SkooghNyheterSäffleYrkeshögskolan

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.