Hoppa till huvudinnehållet

I pilgrimernas fotspår

Publicerad:
Pilgrimsleden är märkt med Olavsmärket.
Pilgrimsleden är märkt med Olavsmärket. Foto: Anna Warner

Västra pilgrimsleden utgår från flera platser i Värmland och vidare till Nidaros i Norge. Här vallfärdade människor på pilgrimsfärd till Nidarosdomen.

Västra Pilgrimsleden utgår från Lurö och fortsätter upp över Värmlandsnäs genom Säffle kommun över Kila och Gillberga till Arvika kommun vid Stömne, vidare genom Glava och Älgå till Eda kommun genom Köla och Skillingmark för att sedan nå norska gränsen. Leden är märkt med stolpar som bär pilgrimssymbolen Olavsmärket.

Den som går utmed pilgrimsleden kan skaffa ett pilgrimspass. Vid kyrkorna och några andra platser utmed leden finns det möjlighet att stämpla sitt pass. Passet kostar 20 kronor och kan köpas på turistbyrån i Arvika, turistbyrån i Säffle, Morokulien Infocenter, pastorsexpeditionen i Arvika och Säffle.

Det finns även andra pilgrimsleder i Värmland, bland annat mellan Kil och Torsby.

OBS! Gränsen mot Norge är stängd på obestämd tid i sommar och man kan därför inte vandra hela pilgrimsleden. Det här påverkar också andra vandringsleder i Värmland. Kontrollera vart lederna går så att du inte promenerar in i Norge av misstag.

Artikeltaggar

Arvika kommunEda kommunFritid och livsstilGlavaKilaKölaSäffle kommunSommarStömneTorsbyVandringVärmlandsnäs

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.