Att vandra i Torsby är något speciellt. Nytillträdde räddningschefen Peter Bergström är erfaren vandrare och han trivs i skogen i norra Värmland.
– Torsby är nåt extra. Du har bergen, vidderna och så är det inte så mycket folk, säger han.
– Ska vi ta en liten promenad? frågar Peter Bergström när vi träffas på brandstationen i Torsby.
– Det är en fyra-fem kilometer kanske, det är ett jättefint ställe.
Det är i sak riktigt. Vad han glömmer att nämna är att de fyra-fem kilometerna har en lutning i klass med en genomsnittlig husvägg. Varningsskylten om att folk som inte är vana att bestiga berg bör ta det väldigt försiktigt på leden ser jag först när vi har kommit ner igen.
– Men man får stor belöning av sådana här vandringar, konstaterar räddningschefen när vi tar lunch uppe på toppen där resterna av ett militärtorn från andra världskriget, sedermera ett brandtorn, slåss med vitsipporna om utrymmet.
Även det är onekligen sant. Rännberget i Östmark, ungefär två mil norr om Torsby, är 521 meter högt och bjuder på en storslagen utsikt över dalgången nedanför. I motsatt riktning ser man hela vägen till Norge. Berget är klassat som naturreservat sedan 1996 och har en ovanligt rik flora och fauna.
– Det här är en led som jag inte tror att så många känner till. De firade tydligen midsommar uppe på berget förr, säger Peter Bergström.
Hur det nu gick till, men det var inte långbord med gamla mormor i alla fall. Vägen upp är ordentligt tung och med över hälften kvar börjar vaderna protestera häftigt.
Peter Bergström själv är dock påtagligt opåverkad. Han har varit inbiten vandrare sedan barnsben och är van både långa och svåra turer.
– Jag var nog inte mer än tio år när jag gick ut själv första gången. Pappa var friluftsintresserad och han initierade väl intresset. Jag gick mycket själv, men det är klart att han skapade förutsättningarna genom att ge mig förtroende tidigt. Det är säkert inte många föräldrar i dag som skulle släppa iväg en tioåring med tält och spritkök. Och inte många barn som skulle vara intresserade.
Men både själv och med kompisar gick han ut på långturer, ibland utan tält och sov under granarna. Peter Bergström är född i Karlskoga och uppväxt i Karlstad, men de senaste 20 åren har han jobbat på räddningstjänsten i Stockholm. I februari i år fick han tjänsten som räddningschef i Sunne/Torsby och flyttade från lägenheten på Södermalm.
– Det jag såg framför mig var kombinationen jobbet och naturen. Jag ville ha tjänsten, och var lycklig nog att få den, och det var också en chans att komma tillbaka till Värmland.
Familjen, fru, två vuxna barn och en femåring, är kvar i Stockholm för tillfället, men tanken är att frun och minstingen ska flytta med när boende och jobb löser sig. Hela familjen är friluftsintresserade, även den minsta, om än av nödtvång.
– Femåringen har inget val, han får följa med vare sig han vill eller inte. Han var med i bärsele på fjällturer när han var liten.
Peter Bergström har vandrat i Skottland, Wales, Alperna, Kanada och på Svalbard. Men storfavoriten är betydligt närmare hemmaplan-
– Alla naturtyper har sin tjusning och det är roligt att se kontrasterna. Men frågan är om inte den norska naturen är vackrast.
Vad är bästa turen i Sverige, går det att säga?
– Nej, men mest utmanande turen är en långtur i Sarek, nationalparken i Lappland. Det krävs sju till tio dagar minst för att korsa området. Det finns ingen telefontäckning, du kan ha över fyra mil till närmsta farbara väg. Du är helt beroende av vad du plockar med dig, då gäller det att planera. Varje brödskiva måste räknas, du kanske bara kan ta en kaviarsträng på mackan, bara två rutor choklad för det ska räcka i två veckor. Det är naturligtvis kopplat till vikten på packningen.
Om man inte vill köra något som är fullt så tufft?
– Man kan gå utanför lederna och bygga vindskydd i skogen. Ta turer där man överlever både på det man har med sig och det som finns. Man behöver ju inte ha tält i skogen.
– Jag gillar kombinationen, både att prestationsgå som är fysiskt ansträngande och tar flera dagar, och att åka ut till ett vindskydd och grilla marshmallows.
Om man vill ut på en mindre tur och ta barnen med sig?
– Om man har små barn med sig är det härligt att åka upp till Hovfjället. Det finns en tur på 4-5 kilometer (ni vet hur det här kan sluta, reporterns anmärkning) som går från toppen ner till Bondfugestorp. Hovfjället är väldigt fint, det är ett fantastiskt naturreservat.
Hur ska man tänka runt utrustning?
– Hemma har vi en garderob där vi har alla våra friluftsgrejer. Allt är i princip förberett, vi återställer det mesta innan vi ställer in det. Då slipper man motståndet att man ska ner i källaren och leta upp spritköket, det är bara att gå ut.
– Sovsäck, liggunderlag och tält ska man inte spara på, det ska vara en behaglig tur. Sedan får man sålla ut så man vet vad som funkar för en själv. Och göra sina egna misstag. Gör vi småturer på en till två dagar tar jag med mig gjutjärnspannan så man kan laga bra mat. Bara att sitta och stirra in i elden vid en sjö, det är det mest rogivande som finns. Sedan kan man med fördel somna utanför tältet under stjärnorna.
Vart är det bra att gå i Värmland?
– I Värmland är det alltid nära till ställen att går på, Glaskogen och Brattforsheden är fint. Men Torsby är nåt alldeles extra. Och en dagstur på Rämsberget ger en luftig känsla. Den här platsen är kanske inte lika välkänd, man tänker kanske i huvudsak Branäs. Men här i Östmark har de ett 50-talskafé också där man självklart ska ta en fika på om man åker hit på en dagsutflykt.
Vad är det viktigt att tänka på generellt när man ska vandra?
– Ha en lagom ambition för turen. Se till att ha bra, ingådda skor som är rätt för vädret och extra tröja och regnkläder om du ska vara ute länge.
– Ska man bara ut på en dagstur kan man hoppa in nånstans och köpa en plocksallad och ta med sig. Även om jag tycker att matlagning är en av de trevligaste bitarna av friluftslivet, allting smakar så mycket bättre utomhus.
– Ska man vara ute längre krävs det viss planering, packa ryggsäcken med det du använder mest högst upp så att du slipper flytta på tältet för att komma åt vattenflaskan.
– Och viktigt när man är ute och går: spara inte på kalorierna! Köp godsaker och ta med.
Vandra genom VärmlandHistoriens spår i gränskommunernaStorslagen vandring i GlaskogenI pilgrimernas fotspårJärnleden får digital guide